N. Bradarić
vijesti maglaj 2116

Velika akcija čišćenja

Maglaj čiste vojnici, lovci, komunalci, mladi iz drugih gradova, građani, građanke

7.06.2014. 13:15 0

Subota je u Maglaju u znaku velike akcije čišćenja ulica, zelenih površina, prostora oko stambenih objekata i javnih ustanova, te preduzeća. Na ulicama brojna vozila, kamioni, utovarivači, mini-buldožeri i cisterne.

Na poziv maglajskog Komunalnog javnog društva, u pomoć su pritekli radnici i mehanizacija komunalnih društava iz Visoko, Tešnja, Zenice, Breze, Mostara, Sarajeva, kako bi se sa ulica i ostalih javnih površina uklonio otpad, namještaj, mulj, ali, prije svega prašina, koja, kada se spoji sa visokim temperaturama, predstavlja veliku prijetnju po zdravlje ljudi.

 

Na ulicama je i mehanizacija pristigla iz Njemačke, tačnije iz Komunalnog preduzeća iz Drezdena i privatne firme “Thome-Bormann” iz Prum-Dausfelda. Kako naglašavaju u KJD Maglaj, cilj je planski čistiti ulicu po ulicu i u ovom segmentu uvesti malo više reda. Inače, načelnik Mehmed Mustabašić izdao je naredbu svim kućnim savjetima, vlasnicima stambenih i poslovnih objekata  da zaključno s 8.junom, iznesu sav kabasti otpad zbog odvoza na deponiju. Za sve koji ne postupe po naredbi nadležna inspekcija će rješenjem poduzeti prekršajne i druge mjere.

 

I danas je u Maglaj došao veliki broj volontera. U čišćenju grada pomaže 50-tak članova Lovačkog društva iz Bugojna, 50-tak pripadnika Oružanih snaga iz jedinice koja je stacionirana u Zenici, te 20 volontera,aktivista Mostara.

 

Njihov zadatak je  čišćenje atomskog skloništa, koji je čini se, zaboravljeno. Radi se o podrumskim prostorijama velike površine, a kako je boraviti u njima nakon više od 20 dana nakon što se voda povukla, može se samo zamisliti.

 

 - Trudimo se pomoći što više možemo. Već drugi put smo u Maglaju, a ostajemo cijeli vikend. Spontano smo se okupili, te planiramo doći opet,  jer ovdje ima posla barem za još tri mjeseca -  kaže Mostarac Almir Dodiković.

 

Učešće u akciji su uzeli i uposleni Doma zdravlja Maglaj. U velikoj akciji čišćenja grada učestvuje 70 radnika ove zdravstvene ustanove, od vozača do direktorice dr Emire Drnda-Čičeklić.

 

Očistili su od smeća sve zelene površine oko ustanove i na pripremljeno zemljište zasijali travu.Akciji su se odazvali i građani, kako bi prostor bio što prije očišćen i da bi angažovane cisterne mogle odraditi svoj dio posla. Mnogi su nam skrenuli pažnju na svoje komšije, kod kojih savjest, čini se, još nije “proradila” i koji čekaju da im neko drugi očisti podrum, prilaz zgradi ili parking prostor. 

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.