maglajinfo.com
vijesti maglaj 4337

Maglaj: Djeca srpskih povratnika učit će srpski jezik u školi

5.06.2017. 18:25 0

Djeca srpskih povratnika u maglajsko selo Bočinja od iduće školske godine učit će srpski jezik, najavljeno je na sastanku koji je prošle sedmice održan u Zenici. Škola trenutno ima 20-tak đaka, među kojima je i šest srpske nacionalnosti dok su ostali Bošnjaci, javila je TV1.

Uvođenje nastave na srpskom jeziku stvar je tehničke prirode, jer su ranije doneseni propisi kojima se omogućava izvođenje nastave na sva tri jezika, po čemu je Zeničko-dobojski kanton jedinstven u državi.

Boro Jeftić, predsjednik MZ Bočinja, ukazao je na značaj ove odluke.

- Ima roditelja koji, kad dijete treba da krene u školu, sele se u Doboj da bi dijete imalo srpski jezik. Veća je i mogućnost za povratak, za opstanak i puno je toga. Želimo da budemo svijetli primjer u Federaciji, te da pored vjeronauke, imamo i srpski jezik - kazao je Jeftić nakon sastanka.

Mensur Sinanović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK, kazao je da se sada radi na tehničkim stvarima, odnosno pronalasku modela kako bi se ova odluka provela u praksi.

- U pitanju je samo ovaj tehnički za narednu školsku godinu da nađemo model da organizujemo djecu i da ispunimo, to su zapravo naše obaveze da svakom djetetu obezbjedimo izučavanje onog jezika kako je zakon našeg kantona i predvidio - naveo je on.

Sastanku je prisustvovao i Alen Ćosić, službenik Privremene kancelarije OSCE-a u Maglaju.

- Misija OSCE-a u BiH pomaže srpskoj povratničkoj zajednici u općini Maglaj i Ministarstvo obrazovanja ZDK da učine dalje napore koji će pomoći održivom povratku srpskog stanovništva u općini Maglaj, posebno garantirati pravo na kvalitetno obrazovanje za djecu srpskih povratnika u općini Maglaj - rekao je Ćosić.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.