Hfz. Admir Husić za maglajinfo.com
vijesti maglaj 4242

Edin Hamzić stekao titulu čuvara Kur'ana

Maglaj dobio još jednog hafiza, čuvara Kur'ana časnog

10.11.2014. 16:44 0

Danas, 10. 11. 2014. ili 17. Muharrema 1436. hidžretske godine, nakon petnaest dana polaganja, Edin Hamzić iz Maglaja je uspješno položio hifz pred Komisijom za polaganje hifza Rijaseta islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i time stekao najčasnije zvanje u islamu koje jedan čovjek može dostići a to je hafizul-Kur'an (čuvar Kur'ana).

On je time postao četvrti maglajski hafiz nakon Nermina Ibrahimovića, Admira Husića i Maida Ibrahimovića. To je još vrijednije s obzirom na činjenicu da u Maglaju više od stotinu godina prije hfz. Nermina nije bilo hafiza koji su bili iz tog grada.

 

Hfz. Edin je rođen u Zenici 26. 10. 1992. godine. Sin je Mugdina i Safete Hamzić. U Maglaju je završio Opću gimnaziju 'Edhem Mulabdić' i trenutno je na studiju arapskog i perzijskog jezika na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

 

Sufaru (arapsko pismo) je naučio kod Nevresa ef. Hodžića, imama, hatiba i mu'allima 'Vali Recep Yazicioglu' džamije u Maglaju. Hifz je kraće vrijeme učio kod hfz. Hidajeta ef. Talića i hfz. Omera ef. Zulića, da bi mu zadnji muhaffiz, koji ga je preslušao čitav Kur'an, bio kurra hfz Admir ef. Husić, imam, hatib i mu'allim džemata "Ikre" u Minhenu.

 

Hfz. Edin je još jedan lijepi primjer kako je Kur'an dostupan svima onima koji ga iskreno i s trudom žele učiti da bi dostigli Allahovu, dž. š. milost, i da to nije rezervisano samo za one koji se bave izučavanjem islamskih nauka kao svojom profesijom. 

 

Čestitamo našem mladom hafizu na tom zaista velikom uspjehu, moleći našeg milostivog Gospodara Allaha, dželle šanuhu, da ga učini od onih koji će Njegovu Knjigu čuvati, izučavati, po njoj živjeti i dalje je drugima prenositi. Kao što Allaha, dželle šanuhu, molimo da se u Maglaju i cijeloj Bosni i Hercegovini poveća zanimanje za učenje Kur'ana i kur'anskih nauka.

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.