maglajinfo.com
vijesti maglaj 1048

EU Program za oporavak od poplava i dalje postiže rezultate i unapređuje usluge u Maglaju

29.07.2015. 20:29 0

Otkrivanjem ploče na zgradama Opštine i Doma zdravlja u Maglaju, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH dr. Renzo Daviddi, načelnik opštine Maglaj Mehmed Mustabašić i direktorica Doma zdravlja dr. Emira Drnda-Čičeklić, danas su svečano obilježili završetak radova na sanaciji 8 javnih objekata u Maglaju u okviru EU Programa za opravak od poplava, saopćio je Ured za komunikacije Delegacije EU u BiH.

„Maglaj je jedan od najvećih primatelja pomoći EU nakon poplava u BiH i zadovoljstvo mi je što vidim da stanovnici Maglaja i dalje imaju korist od rezultate naše pomoći. Svih osam javnih ustanova koji imaju ključnu ulogu u pružanju vitalnih usluga građanima je sanirano kroz EU Program za oporavak od poplava, a njihova rehabilitacija je jak znak nastavka solidarnosti EU prema Maglaju", izjavio je dr. Daviddi.

Investicija Evropske unije za sanaciju 4 škole, vrtića, centra za socijalni rad, doma zdravlja i zgrade opštine je iznosila gotovo 2,2 miliona eura, dok je do sada kroz EU Program za oporavak od poplava u Maglaju uloženo skoro 4 miliona eura.

"Godina koja je iza nas bila je teška za cijelu BiH, a posebno za Maglaj koji je u poplavama u maju 2014. pretrpio ogromne štete. Maglaj se polako, ali sigurno oporavlja od prošlogodišnjih poplava. Zahvaljujući sredstvima donatora, a posebno sredstvima EU, dosta toga je sanirano. Oporavljamo se sa mnogo rana i ožiljaka koje ćemo liječiti godinama, ali i bogatiji prijateljima iz BiH i inostranstva, koji su nesebično pomagali i pomažu Maglaju da postane onaj stari, grad pjesme, muzike, zelenila, sporta, grad mladih“, rekao je načelnik Mustabašić u uvodnom obraćanju.

Dr. Emira Drnda-Čičeklić, direktorica Doma zdravlja koji pruža zdravstvene usluge za 43.000 stanovnika sa područja opštine Maglaj nije krila zahvalnost prema donatorima. „Poslije katastrofalnih poplava materijalne štete koje smo pretrpjeli u prvi mah su bile nesagledive. Međutim zahvaljujući pomoći Evropske unije, sada imamo potpuno obnovljenu  zgradu Doma zdravlja. Dvije etaže koje su bile poplavljene su potpuno sanirane i obnovljene, a riješen je i dugogodišnji problem zagrijavanja objekta. Također su uvedene mjere energetske efikasnosti i sada imamo novu fasadu i vanjsku stolariju. Kao rezultat, sada imamo jedan funkcionalan i lijep objekat, koji pruža mnogo bolje uslove za rad uposlenih, a samim time i daleko bolje uslove zdravstvene zaštite nego prije. Ovom prilikom se u svoje ime u ime zaposlenika Javne ustanove „Doma zdravlja“ Maglaj zahvaljujem EU na pruženoj pomoći bez koje sami nikada ne bismo mogli sanirati posljedice poplava.“ dodala je ona.

Pored intervencije u obnovi javnih ustanova u Maglaju, Evropska unija je kroz svoj Program za oporavak od poplava dala podršku i u ekonomskom oporavku putem grantova za 7 malih i srednjih preduzeća, pomoć za 18 komercijalnih poljoprivrednih proizvođača, obnovila 3 lokalna mosta i 181 stambeni objekat – planirana je obnova još 128 stambenih jedinica. U toku je sanacija lokalnog vodovoda, saopćio je Ured za komunikacije Delegacije EU u BiH. 

 

Otkrivanjem ploče na zgradama Opštine i Doma zdravlja u Maglaju, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH dr. Renzo Daviddi, na...

Posted by maglajinfo.com on 29. Juli 2015

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.