maglajinfo.com
vijesti maglaj 1953

Maglajinfo.com vam poklanja ramazansku vaktiju za područje Maglaja

4.06.2016. 17:18 0

Povodom mjeseca ramazana portal Maglajinfo.com za sve čitatelje islamske vjere pripremio je vaktiju za mjesec ramazan 1437. hidžretske godine.

Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH prvi dan ovogodišnjeg ramazanskog posta je u ponedjeljak, 6. juna, dok će se prvi teravih namaz klanjati u nedjelju, 5. juna.

Po islamskom kalendaru, 1437. hidžretske godine, ovaj ramazan ima 29 dana.

Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca, nastojeći steći Allahovo zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu.

U ovom odabranom mjesecu nalazi se i noć Lejletu-l-kadr u kojoj je ljudima počelo spuštanje Božije objave Kur´ana i noć Bedra, historijskog događaja koji je snažno usmjerio povijest islama.

Muslimani Bošnjaci, pored posta i klanjanja teravih-namaza od dvadeset rekata, ramazan provode nastojeći što više učiti i razumijevati kur´anski tekst, prisustvovati mukabelama, družiti se na zajedničkim iftarima i sehurima, razvijati duh međusobne solidarnosti i izvršiti obavezu koja proističe iz propisa zekata i sadekatu-l-fitra.

Svaki punoljetan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska sunca. To je treći temelj islama.

Vaktiju za područje Maglaja moguće je preuzeti klikom ovdje, dok će određeni broj štampanih primjeraka biti podijeljen u maglajskim džematima. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.