Maglajlija Admir Husić postao kurra hafiz

11.06.2014. 23:23 0

Maglajlija, hafiz Admir ef. Husić, imam džemata Ikre u Münchenu savladavši svih sedam kiraeta po Šatibijji dobio je idžazetnamu sa lancem prenosilaca do Poslanika sallallahu alejhi ve sellem, i time stekao titulu kurra hafiza. Njegov muhaffiz bio je šejh Hišam Džemal Hajdere iz Tante u Egiptu.

Hafiz Admir porijeklom je iz našeg Maglaja, a rođen je u Doboju, 23. 04. 1981.g. U Maglaju je završio Opću Gimnaziju 'Edhem ef. Mulabdić'. Hifz Kur’ana Časnog položio je 2010.g. pred Komisijom za polaganje hifza Rijaseta Islamske Zajednice u Bosni i Hercegovini.

 

U Rijadu, u Kraljevini Saudijskoj Arabiji ovaj Maglajlija je završio arapski jezik i odsjek za islamske nauke pri pedagoškom fakultetu na Univerzitetu kralja Sauda. Govori tri strana jezika i to arapski, njemački i engleski. Nakon priznavanja džemata Ikre od strane IZBNJ ovo je druga velika radost u Münchenu.

 

U arapskom jeziku riječ kurra inače predstavlja množinu od riječi kari', što, u kontekstu u kome govorimo, znači učač Kur'ana. Kad se u islamskoj literaturi na arapskom jeziku želi ukazati na osobu koja vješto, lijepo, tečno i, posebice, ispravno uči Kur'an na različitim kiraetima, onda se kaže da je bio od kurra, tj. stručnjaka za učenje Kur'ana. Otuda se taj izraz upotrebljava u našoj tradiciji za hafize koji poznaju sedam, odnosno deset mutevatir kiraeta ili načina učenja Kur'ana.

 

Redakcija portala www.maglajinfo.com hafizu Admiru Husiću upućuje iskrene čestitke povodom ostvarenog rezultata.

 

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.