S velikom zebnjom iščekuju zimu

Maglajlije gube nadu i strpljenje: Da li je pomoć poplavljenim pravo ili milostinja?

30.10.2014. 20:30 0

Zima je na pragu, a stotine poplavljenih porodica na maglajskoj općini i dalje čekaju na sanciju kuća i stanova. Od ukupno 166 miliona KM, štete na 1.650 poplavljenih stambenih jedinica promijenjene su na oko 70 miliona KM. Najava za sanacijom ima, ali poplavljeni misle da je to ide jako sporo zbog čega s velikom zebnjom iščekuju zimu, piše avaz.ba

Salim Hasanić (76), stanovnik Bosanske ulice, kaže da čeka milost. Osim prizemlja, poplavljen je i sprat njegove kuće, a on sam sa suprugom. Čamcem je evakuisan nakon što je više sati proveo u vodi.  - Kako ću ja u ovakvoj kući dočekati zimu? Sve je ovo mokro. Kada smrzne sve će popucati i nastaće haos. Od penzije ne mogu ni pomisliti na sanaciju. Ne tražim ništa na šta nemam pravo. Sanacija je trebala biti organizirana po prioritetima. Prvo klizišta, onda oni kojima su čitavi objekti poplavljeni, pa tek onda oni kojima je ostao barem gornji sprat - kaže Salim i dodaje da je nadu već izgubio. Kaže i da se pita da li je stanovnik Maglaja.

 

- Hajd’ kod onoga, hajd’ kod ovoga. Nisam mislio da trebam nekoga moliti i vući za rukav, da trebam kleknuti. Mislio sam da postoji nekakva pravda u ovoj općini, da se ide po prioritetima za sanaciju. Da su se ponašali tako, do ovoga ne bi došlo. U ulici su se komšije zavadile radi takvih stvari. Komšija dobio, a ja nisam! Kako to može biti? Poslije ovoga, neće niko ni sa kim govoriti - priča Salim ogročeno i dodaje da će sanaciju, u okviru projekta TIKA-e, povjerovati tek kada mu dođu majstori i građevinski materijal.

 

Ilinka Lukić život počinje ispočetka

Ilinka Lukić (76) sa Bijele Ploče ponovno počinje, rekli bismo, život ispočetka. Kada je Bosna počela nadolaziti, sa rodbinom je pokušala spasiti što je mogla od imovine.

 

Iz prizemlja su dizali stvari na sprat, ali i on je poplavljen. Šteta na njenoj kući je totalna. Među 44 stambena objekta koji će biti sanirani u prvoj fazi projekta Islamic Relief, nalazi se i njena kuća.

 

- Zima dolazi, a ja još nisam u svojoj kući. Kada bi mi bar špajz obnovili, da se tu smjestim. Meni je moj ćošak najdraži. Kažu da će mi Islamic Relief sanirati kuću i hvala im na tome. Dužnost nam je pomoći jedni drugima. Moj otac je imao običaj reći: "Djeco, drvo se na drvo naslanja, a čovjek na čovjeka” - kaže Ilinka.

 

TIKA najavila sanaciju 500, a Islamic Relief više od 300 objekata

Prema zvaničnim podacima, na maglajskom području Federalno ministarstvo za raseljena lica i izbjeglice sanira 44 objekta, CRS 22 sa naznakom za još 40, UNDP 31 objekat od planiranih 300. Islamic Relief najavljivao je sanaciju blizu 300, a TIKA oko 500 poplavljenih stanova i kuća.

 

- Nakon potpisivanja Memoranduma vrijednog 2 miliona eura, inženjeri TIKE snimili su stanje 500 objekata kako bi se utvrdile količine građevinskog materijala za sanaciju. Oni su odabrali i izvođača radova. Znamo da je građevinska sezona pri kraju, ali imamo obećanja da radovi počinju ovih dana. Takođe, iz TIKE su obećali da će uzeti u sanaciju sve objekte koji ne budu bili obuhvaćeni drugim projektima obnove”- rekla nam je Senada Alibajraktarević, pomoćnik općinskog načelnika.

 

Humanitarna organizacija Islamic Relief najavila je sanaciju nešto više od 300  poplavljenih stambenih objekata na području općine Maglaj, u šta ulaže milion i 350 hiljada KM. O tome je potpisan i Memorandum sa Medžlisom IZ Maglaj, a onda se nekako stalo sa aktivnostima. Sve donedavno, kada je raspisan javni poziv za dostavu ponuda za izvođenje građavinsko-zanatskih radova na sanaciji 44 stambena objekta koji su oštećeni u poplavama u maju 2014. godine. Iz Medžlisa IZ Maglaj kažu da radovi počinju 1. novembra.

 

Dodaju da je dugo trajalo prikupljanje osnovnih podataka o poplavljenim domaćinstvima, što je urađeno u saradnji sa džematskim odborima. Zatim je uslijedilo snimanje stanja na terenu, pa se čekao odgovor generalne uprave Islamic Relief iz Engleske.

 

- Odabrali smo za prvu fazu 44 prioritetna domaćinstva za sanaciju. Ne možemo obnavljati kuću osobi koja ima sprat, vikendicu ili drugi stan. Predviđeno je da izvođač radova prvo obavi zatvaranje objekta vanjskom stolarijom, jer ostali radovi ne zavise od vanjskih uslova. Molim sve sugrađane da se strpe i ne gube nadu, jer Islamic Relief ostaje na maglajskom području sve dok bude potrebe za obnovom - izjavio je Izudin ef. Kruško, glavni imam Medžlisa IZ Maglaj. 

 

Naredna faza podrazumijeva veći broj objekata za sanaciju, što će zavisiti od kvaliteta sanacije prva 44 objekta.

 

- U međuvremenu, 55 vlasnika je odustalo od projekta Islamic Reliefa, jer su dobili drugu donaciju ili sami sanirali i obnovili stambeni objekat nakon poplave-  naglašava ef. Kruško. Neke nezvanične procjene govore da su nešto više od 400 stambenih objekata sanirali sami vlasnici vlastitim sredstvima. Na naš upit mogu li se takvi vlasnici stambenih objekata nadati određenom obeštećenju Alibajraktarević je izrazila uvjerenje da će građani koji su iz vlastitih sredstava završili obnovu u skladu sa sredstvima koja budu pristizala na račun općine Maglaj biti i obeštećeni, piše avaz.ba.

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.