maglajinfo.com
vijesti maglaj 1881

Sjećanje na genocid

Maglajlije krenule na Marš mira: Historija se ponavlja zaboravom a brani sjećanjem

7.07.2019. 12:49 0

Maglaj će ove godine imati svoje predstavnike na tradicionalnom Maršu mira kojim se godinama unazad odaje počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Osam Maglajlija danas je krenulo put Nezuka gdje će se priključiti ostalim učesnicima tradicionalnog Marša mira kojim se odaje počast žrtvama genocida u Srebrenici. Iz Nezuka Maglajlije će pješačiti sve do Potočara gdje će 11. jula biti klanjana dženaza i obavljen ukop 33 žrtve genocida.

Oni su danas u 12.00 sati položili cvijeće na centralno spomen-obilježje šehidima, poginulim braniteljima i borcima u Parku ljiljana a zatim se kombijem uputili prema Nezuku. 

Učesnici Marša mira sa područja maglajske općine ove godine su Elmedin Blitović, Asim Halilović, Muharem Osmanagić, Mustafa Topčić, Mustafa Abdurahmanović, Mehmed Halilović, Senad Hadžišehić i Dženan Alić.

Osim građana ispraćaju Maglajlija prisustvali su i Općinski načelnik Mirsad Mahmutagić i glavni imam Medžlisa IZ Maglaj Nevres ef. Hodžić koji su učesnicima Marša mira odali priznanje i poželili sretan put. 

Učesnici Marša mira u Potočare su krenuli u majicama na kojima stoji: ''Zapamti i ne zaboravi... Historija se ponavlja zaboravom, a brani sjećanjem...''. Podršku Maglajlijama na putu za Srebrenicu pružili su Mjesna zajednica Kosova i Općina Maglaj. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.