maglajinfo.com
vijesti maglaj 1880

Vodostaj se smanjuje

Maglajlije mogu odahnuti, nivo rijeke Bosne se smanjuje

4.02.2019. 08:44 0

Nakon što je usljed naglog topljenja snijega i kiše vodostaj Bosne u Maglaju sinoć oko ponoći prerastao šest metara u posljednjih nekoliko sati vodostaj se smanjuje.

Iza Maglajlija je neprospavana noć, razlog je još jednom rijeka Bosna. Još od maja 2014. godine svaka noć u kojoj vodostaj Bosne konstantno raste kod Maglajlija budi osjećaj straha i povećanog opreza.

Veliki broj automobila parkiranih u starom dijelu grada i u blizini Željezničke stanice te ''dežurstvo'' na Gradskom mostu tokom kasnih večernjih sati govore u prilog tome.  

Usljed naglog topljenja snijega i kiše na području općine Maglaj jučer je došlo do povećanja vodostaja rijeke Bosne i njenih pritoka, a sinoć oko 02.00 sati vodostaj rijeke Bosne u Maglaju iznosio je čak 613 cm. 

Nivo rijeke Bosne bio je povećan jučer od ranih jutarnjih sati, a usljed nakupljanja velike količine vode za saobraćaj je odmah blokiran podvožnjak u blizini petlje u Liješnici. Podvožnjak je još uvijek napunjen vodom a saobraćanje nije moguće ni u trenutku pisanja ovog teksta.

Oko 13,00 sati jučer došlo je i do izlijevanja rijeke Bosne ispod Gradskog mosta u Maglaju, a kako smo pisali jedno vozilo ostalo je zaglavljeno pa su intervenirali pripadnici PVJ Maglaj

Tokom dana vodostaj Bosne je rastao a na regionalnom putu Doboj-Maglaj-Zavidovići u blizini Gradskog mosta voda je poplavila dionicu puta od mosta pa sve do iza česme ''Mulalića voda''.

Nešto poslije 17,00 sati Bosna je poplavila i dijelove regionalnog puta u Donjem Ulišnjaku a rijeka je sinoć prijetila da ugrozi i objekat Područne škole u ovom naselju.

Obzirom da se vodostaj Bosne polahko smanjuje očekuje se da saobraćaj dionicom regionalnog puta Maglaj-Zavidovići bude uspostavljen tokom današnjeg dana. 

Također situacija je bila teška i u naseljenom mjestu Jelovac gdje je Bosna ugrozila nekoliko stambenih objekata

Prema informacijama čitatelja lokalni put Liješnica-Fojnica-Bradići također nije prohodan obzirom da se u jednom podvožnjaku nalaze nakupljene velike količine vode. vode u jednom od podvožnjaka. 

Iz Općine Maglaj još sinoć je saopćeno kako prate razvoj situacije

Prema posljednjim informacijama s Hidroloških stanica na području općine Maglaj vodostaj rijeke Bosne smanjuje se posljednjih nekoliko sati. 

Na HS Maglaj u 08.00 sati vodostaj Bosne iznosio je 565,00 cm a u 07.00 sati 578,00 cm. U 06.00 sati vodostaj je iznosio 589,00 cm. 

Drugo mjerno mjesto i to HS Maglaj Grad u 08.00 sati bilježi vodostaj u visini 499,00 cm, dok je u 07.00 sati bilo 508,00 cm. U 06.00 sati vodostaj je bio 515,00 cm. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.