Maglajlije strahuju od svake jače kiše: Žale se na stanje slivnika i šahtova

13.11.2014. 08:58 0

- Prilikom jače kiše raskrsnica je pod vodom, kao i moj podrum. Nakon majskih poplava plavljen sam još tri puta - priča nam Rasim Karabegović koji živi u ulici Civilnih žrtava rata. Karabegović tvrdi da je uzrok odvodna kanalizacija i zaštopani slivnici.

- Kada je pljusak, znam šta mi je činiti, odem i čistim slivnik, a drugi gledaju kako se ja mučim - žali se Karabegović i pita zašto KJD ne poduzme odlučnije mjere čišćenja slivnika, ali i kanalizacione mreže, posebno nakon sredine maja i velikih poplava.

 

Slične probleme imaju i građani iz drugih gradskih područja.

 

- Kada je kiša, nekim ulicama ne možete proći, a da vas auto ne "okupa". U Bosanskoj ulici kada je malo jači pljusak, odvodi ne funkcionišu i samo čamcem možete proći - upozoravaju građani.

 

Kako tvrde u KJD Maglaj, koje se prema Odluci o vodovodu i kanalizaciji općine Maglaj stara o tekućem i investicionom održavanju vodovoda i kanalizacije, jer su mu isti preneseni na upravljanje, glavni ulični kanalizacioni cjevovodi očišćeni su u punom profilu i u boljem su stanju nego prije majske poplave. Tokom maja i juna iskorištena je mehanizacija iz Sarajeva i Drezdena pa je sistem odvodnje komunalnih i oborinskih otpadnih voda temeljito očišćen uključujući glavne kolektore do izliva u rijeku Bosnu.

 

U periodu od 20.maja do 3.augusta ove godine, radnici KJD su na čišćenje slivnika i odštopavanje spojnih cjevovoda utrošili oko 260 sati. Također, iz KJD Maglaj podsjećaju da je njihova nadležnost odvodnja otpadnih fekalnih voda od domaćinstava i kućnih savjeta, a odvodnja atmosferskih otpadnih voda, izgradnja infrastrukture i njeno održavanje je nadležnost općine Maglaj.

 

- Generalno, u proteklih 20 godina, slivne površine za atomosfersku vodu se povećavaju izgradnjom parkinga, novih ulica i uvode se u postojeći kanalizacioni sistem. Profili kolektora su isti od njegove izgradnje te je neophodno povesti aktivnosti na planiranju i uvođenju separatnog sistema odvodnje, odnosno odvojiti odvodnju atmosferskih voda u poseban sistem, a postojeći zadržati za odvodnju komunalnih otpadnih voda- saopštili su iz KJD.

 

Na trenutno stanje upozorili su i iz sanitarno-komunalno-vodoprivredne  inspekcije. Prema nalazima, sa većim padavinama redovno dolazi do izlijevanja oborinskih voda zbog nedovoljne propusne moći odvodnih cjevovoda. Sve to izaziva poplave u podrumskim prostorijama pojedinih stambenih objekata.

 

- Neophodno je očistiti sve taložnike uličnih slivnika kao i pročepiti odvode i dovode u i iz istih do recipicijenata, što je obaveza KJD Maglaj shodno odluci o vodovodu i kanalizaciji- navodi se u informaciji općinskog sanitarno-komunalno-vodoprivrednog inspektora.

 

Maglajlije, posebno nakon majskih poplava, strahuju zbog nadlazećeg kišnog perioda.

 

-Da li smo upravu mi ili KJD, vidjećemo uskoro!- kažu građani, piše avaz.ba.

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.