Manifestacija posvećena liku i djelu Edhem efendije Mulabdića

Maglajska biblioteka organizuje 12. Mulabdićeve dane kulture

20.01.2015. 13:34 0

Obnovljena Opća biblioteka Maglaj i ove će godine tradicionalno organizirati 12. po redu manifestaciju „Mulabdićevi dani kulture“, u čast bh. književnika Edhema Mulabdića rođenog Maglajlije.

U svom dugom životu bio je prije svega prosvjetitelj, a onda i uspješan književnik. Svoj prosvjetiteljski rad prenosi i na književno stvaralaštvo. Roman "Zeleno busenje" slovi kao najznačjnije djelo ovog autora, ali i kao prvi bošnjački roman.

 

"Nova vremena" je roman manjeg značaja, ali neosporan dokument za izučavanje tog dijela historije. Budući da je Mulabdić i prvi bošnjački novelist, ne smije se ne spomenuti zbirka novela "Na obali Bosne".

 

U okviru manifestacije 3. februara u 19 sati bit će izvedena predstava „Ljubavni žulj“ u režiji Mirele Trepanić u čitaonici Opće biblioteke.

 

Ulaznice po cijeni od 5 KM bit će u prodaji od 26. januara.

 

Podsjećamo, nakon poplava u maju 2014. godine ova biblioteka ostala je bez 70 posto knjižnog fonda oko 28.000 knjiga. Samo prisebnošću uposlenika i direktorice Nine Salkić-Bunjevac spašen je veliki broj knjiga, kao i stara izdanja Mulabdićevih djela.

 

U brojnim akcijama koje su organizirane, a koje i danas traju jedina maglajska biblioteka obnovila je svoj fundus i od avgusta 2014. godine ponovo je na usluzi građanima.

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.