maglajinfo.com
vijesti maglaj 1230

Straža u magli

Maglajska biblioteka predstavila knjigu ''Straža u magli'' akademskog slikara Fuada Čičkušića

10.02.2018. 13:52 0

U predivnoj atmosferi prostorija maglajske biblioteke u okviru Mulabdićevih dana kulture 2018. promovirana je knjiga ''Straža u magli'' akademskog slikara Fuada Čičkušića.

U sklopu manifestacije ''Mulabdićevi dani kulture'' u četvrtak je u maglajskoj biblioteci promovirana ilustrovana knjiga akademskog slikara Fuada Čičkušića. Bio je to još jedan sadržaj koji je u sklopu tradicionalne manifestacije organizirala JU Opća biblioteka Maglaj.

Prostorije čitaonice maglajske biblioteke bile su prepune, a promocija je počela pjesmom u izvedbi članova orkestra ''Albatros'' kojim rukovodi Enver Softić, muzički pedagog. 

Direktorica Javne ustanove Opća biblioteka Maglaj Nina Bunjevac-Salkić istakla je na početku promocije da je knjiga ''Straža u magli'' ugledala svjetlo dana u izdanju maglajske biblioteke te da je ista namijenjena svim uzrastima. 

- Promoviramo knjigu ''Straža u magli'', nešto što možemo nazvati slikovnicom, bogato ilustrovanom novelom, ali u svakom slučaju promoviramo knjigu koja je namijenjena svim uzrastima, mališanima, ali i onima koji su nekim poznim godinama, zapravo knjigu koja promovira ljubav prema ovom gradu - kazala je Bunjevac-Salkić na početku promocije.

Fuad Čičkušić, akademski slikar, kazao je kroz smijeh tokom promocije kako nije pogriješio fakultet, da je on cijeli život slikar, ali kako u jednom trenutku tokom života čovjek zapadne u jedan okvir iz kojeg želi izaći.

Fuad je iz okvira izašao tako što je pisao crtice i zabilješke a koje sada čine knjigu ''Straža u magli''. 

- Ovo je prvenstveno priča o Maglaju koji se nekada zvao straža a onda iz tog Maglaja priča se širi na cijelu Bosnu i Hercegovinu zato što mi nismo izdvojeni, ne živimo sami sa sobom, živimo u ovoj državi u kojoj znamo kako je živjeti u ovom momentu. Ja smatram da je ovo jedna pozitivna priča, lijepa priča, iskrena, napravljena iz ljubavi i s ćejfom i bez namjere da je štampam. Još od 2008. godine kada izašla razglednica ''Pod našom tvrđavom'' vodio sam crtice, pravio zabilješke, crteže, deset godina trajao je rad na ovoj knjizi. Na kraju sam završio rad na njoj i kada dođete do kraja, onda pregledate i pročitate, i meni se to dopalo, da ne budem lažno skroman, dopalo mi se, pokazao sam to Nini i rekla je dugo se nisam oduševila nečim domaćim. Ne smatram ja sebe dakle kvalitetnim nekim piscem, nisam ni pokušao da budem to, nego jednostavno ideja je zahtijevala jedan tekst s kojim sam se malo i patio ali izgurao sam do kraja, uz Nininu pomoć, i zaista se zahvaljujem ovoj kući na podršci, obezbijedili su i sredstva za štampanje knjige - kazao je Fuad Čičkušić u izjavi za medije.  

Čičkušić je naglasio kako treba čitati, pisati i pjevati o Maglaju. 

- Nadam se reakciji čitalaca, pozitivnoj ili negativnoj, volio bih da se ovo čita, mislim da je vrijedno čitanja, nije pretjerano debela. Trebamo čitati, trebamo pisati o Maglaju, trebamo pjevati o Maglaju, trebamo pokušati vratiti tu ljepotu u sebe koju Maglaj posjeduje, prolazimo pored nje a ne primjećujemo je - istakao je Fuad koji je u objavljenoj knjizi izuzetno nostalgičan. 

- Pa to su te godine, mene je to stiglo, ja vrlo često radim s ljudima koji su moja generacija, odrasli su otprilike u starom dijelu grada kao i ja, koje isto privlači kaldrma, Kuršumlija, gradina, neki bukovi, naše djetinjstvo kada smo bosi trčali. Nije nam bilo dosadno, danas je ovoj djeci dosadno koliko ja vidim i pored 200 kanala, mobitela, interneta... Nama nikada nije bilo dosadno - zaključio je Fuad. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.

@maglajinfo.com

Možemo li našu BiH predstaviti uz #AroundBosnia? Must see places idemo! Ljeto ćemo svakako provesti većinom u BiH. https://t.co/bfO9SoSAj9

@maglajinfo.com02.06. - 23:06h