Dž. Đuhera/maglajinfo.com
vijesti maglaj 2736

Ovogodišnja otkupna cijena kilograma maline iznosi oko 3,50 KM

Maglajski proizvođači maline ostvarili dobit od oko 300.000,00 KM

20.08.2015. 21:58 0

Ovogodišnja otkupna cijena maline itekako zadovoljava trenutne proizvođače, ujedno podstiče na proširivanje postojećih, ali istovremeno privlači i značajan broj novih lica u malinarstvo. Kako procjenjuje Salih Mujanović, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Kopice, maglajski proizvođači maline ostvarili su dobit od oko 300.000,00 KM u sezonskoj 2015. godini.

Iznenađeni uspješnim pričama o proizvodnji maline i naglom porastu zasada na području maglajskog područja, razgovarali smo s predsjednikom Salihom Mujanovićem koji rukovodi već afirmisanim udruženjem. Udruženje poljoprivrednika ,,Kopice'' osnovano je tek 2012. godine, a već je prepoznato od strane evropskih predstavnika različitih poticajnih fondova. Jedan od ciljeva udruženja jeste smanjivanje siromaštva i promocija održive poljoprivredne proizvodnje.

Predsjednik Salih Mujanović navodi da je početak njihovog djelovanja bio plantažni uzgoj kornišona, nakon čega su otpočeli sa zasadima maline različitih sorti. Isproban uzgoj, siguran plasman i vrlo dobra novčana dobit od plantaža maline nudi dugoročne mogućnosti koje su članove udruženja ponukali na proširivanje postojećih. Početke djelovanja obilježilo je prvenstveno vlastito ulaganje i razmjena iskustava s proizvođačima drugih općina, nakon čega su pristigli domaći i strani poticaji. Postojeće plantaže unaprijedili su s različitim vrstama (sortama) maline, a ujedno realiziraju i zasade kupine.

Nevjerovatno optimistična priča Saliha Mujanovića, istovremeno potkrepljena trenutnim dešavanjima u proizvodnji i otkupu maline, naglašava jedinstvenu priliku koja obećava sigurnu zaradu. Uspjeh zasada maline svodi se na relaciju trud-matematika, a što podrazumijeva količinu zasađenih sadnica i rad po malinarskim normama (preporučenim pravilima).

Jedan dunum maline može održavati jedna četveročlana porodica. Zasadi se podižu u dva perioda, proljetnom i jesenjem. Za jedan dunum maline potrebno je od 800 do 1300 sadnica, a koje se mogu nabaviti po cijeni od 0,30 KM po sadnici. Količina ploda zavisi od mnoštva faktora, s tim da je prosjek od 1000 do 1500 kg po jednom dunumu. Školski primjeri jednog dunuma (uz idelalan tretman, zemlju i vremenske prilike) iznosi 2000 kg. Ovogodišnja otkupna cijena kilograma maline iznosi oko 3,50 KM, uz šta pristižu kantonalni poticaji i paušalni povrati od poreza. Pored navedenog broja sadnica, jedna plantaža maline obuhvata pripremu zemljišta (đubrivo, oranje i frezanje), do 100 kolčeva, sistem za navodnjavanje, burad za vodu, žicu za povezivanje, te ostala hemijska zaštitna ili prehrambena sredstva.  Trenutno aktuelne sorte maline su Miker, Vilamet i Polka. Otkup maline je zagarantiran, nudi ga više velikih otkupljivača uz sigurnu isplatu. Cijela sezona maline ne traje duže od 6 mjeseci u toku godine, podrazumijevajući 1 ili 2 mjeseca aktivne berbe.

Udruženje poljoprivrednika ,,Kopice''prvobitno je pokrenulo cijelu malinarsku priču na maglajskom području, tako da danas prednjače i u samoj proizvodnji. Oko 70% malinarskih atkivnosti veže se za njih, a obilježila ih je implementacija i 3 projekta finansirana od strane trećih lica i fondova. U proizvodnju jagodičastog voća uvrstili su i kupinu (crnu malinu), za koju tek predstoji period dokazivanja.

U Republici Srbiji proizvedeno je 80 000 tona maline u 2015. godini, a čiji cjelokupni plasman garantira da nema zasićenja tržišta ovim proizvodom. Potražnja maline na svjetskom tržištu je ogromna, tako da BiH polahko ulazi u utrku za plasman za svojih ovosezonskih 7500 tona.

Predsjednik Mujanović naglašava kako umrežavanjem proizvođača pokušavaju napraviti besplatnu razmjenu različitih vrsta maline, na višestrano zadovoljstvo svih, a u cilju pomaganja, proširivanja i podizanja novih zasada.

Da nema sumnje u sigurne novčane prilike u malinarstvu, gosp. Salih Mujanović će vas dobronamjerno uvjeriti s trenutnim dešavanjima na terenu. Za preciznije informacije iskreno preporučujemo razgovor.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.