Maglajskim školama isključena struja, nastava dovedena u pitanje

16.01.2014. 14:26 0

Osnovnim i srednjim školama u našem gradu Maglaju danas je prije podne, oko 11 sati, isključeno napajanje električnom energijom. Razlog su, kako smo saznali iz Uprava nagomilana dugovanja Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona prema Elektroprivredi BiH za posljednjih nekoliko mjeseci.

Direktor 'Prve osnovne škole' Maglaj, Admir Gračić, kaže da su još 10. januara dobili obavijest da će 16. januara škola biti isključena sa elektro mreže. Upozorenje pred isključenje su dobili dan uoči isključenja.

 

"Raditi u ovakvim uslovima je nemoguće. Ukoliko nema struje, nema ni grijanja u školi, ne rade telefoni ni ostali aparati. Da li će se nešto desiti u naredna tri dana ne možemo prognozirati, ali ćemo blagovremeno obavijestiti učenike i nastavnike o početku nastave u drugom polugodištu", dodao je Gračić.


O novonastaloj situaciji upoznato je i resorno kantonalno Ministarstvo.

 

"Nažalost, nisam razgovarao s ministrom Mirkom Trifunovićem, nego njegovim saradnikom Rasimom Bajrićem. On mi je rekao da je slična situacija i u Tešnju, Zavidovićima, Zenici, Varešu. Sve ovo se dešava mimo nas i direktori škola ne snose odgovornost za novonastalu situaciju. Čini se da finansijske službe Ministarstva nisu možda na vrijeme prepoznale potrebu da se sva ta dugovanja isplate. Problem je u trezorskom poslovanju škola, koje nemaju drugog načina nego da sve račune za električnu energiju, telefone i ostale nabavke proslijede Ministarstvu koje se obavezalo da će ih platiti", dodaje Gračić.


Podsjećamo, za ponedjeljak je zakazan početak nastave u drugom polugodištu u školama u ZDK.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.