NAP/maglajinfo.com
vijesti maglaj 2520

Svečanost povodom ispraćaja maturanata i maturantica

Među 123 maturanta Gazi Husrev-begove medrese i Mahira Hasanić iz Maglaja

25.04.2015. 20:21 0

Danas je Gazi Husrev – begova medresa u Sarajevu ispratila 465. generaciju maturanata i 33. generaciju maturantica, među kojima su dva ženska i dva muška odjeljenja, a među ispraćenim maturanticama danas je bila i Mahira Hasanić iz Maglaja.

Za Gazi Husrev – begovu medresu ovo je poseban dan, baš kao i svako proljeće do sada kada se ispraćaju nove generacije. Ove godine Gazi Husrev-begovu medresu su završila 123 maturanta od čega 65 maturantica i 58 maturanata. Ljepotom maturanata oduševljeni su i turisti koji su velikom pažnjom pratili ovu svečanost.

 

Pomoćnik direktora za nastavu, Dževad Pleh, kazao je za NAP da je većina maturanata vrlo uspješno, i to više od polovine ih je odličnih, a naročito su djevojke pokazale veliki uspjeh.

 

- Cilj je da se izvede generacija na pravi put, da damo društvu i narodu veliki broj mladih ljudi, koji su četiri godine proveli u medresi, koji su bili u programu odgoja i obrazovanja kojeg medresa tradicionalno ovdje upražnjava. Učeni su ne samo općim predmetima iz društvenih, prirodnih, jezičkih nauka, nego su učeni i svojoj vjeri, učeni i odgajani u duhu svoje tradicije, strpljivosti, toleranciji, pravičnosti, također su učeni i tome da se zalažu za ono što misle da je ispravno u društvu – izjavio je Pleh.

 

Među 65 maturantica danas je ispraćena i Maglajka Mahira (Mirsad i Alma) Hasanić rođena 16. marta 1997. godine. 

 

Mahirine kolegice u školskom časopisu ''Zemzem'' navele su kako je Mahira poznata po svojoj velikodušnosti, a tokom četverogodišnjeg školovanja uvijek je bila odlična učenica, posebno se ističući u prirodnim naukama. 

 

Mahira će nakon svog četverogodišnjeg medresanskog školovanja svoje obrazovanje nastaviti na Farmaceutskom fakultetu. 

 

S ponosom na mlade maturante, Gazi Husrev – begova medresa je dala društvu i narodu još jednu uspješnu generaciju koja će se znati snalaziti kroz svoje dalje obrazovanje, kroz uključivanje u društvo u svim oblastima života i rada. 

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.