Mehmed Mustabašić: ''Predstoji nam teška borba sa svim što nas je snašlo.''

16.05.2015. 12:27 0

"Urađeno je puno na obnovi stambenog fonda, zahvaljujući raznim organizacijama i donatorima. Imamo problem jer je više od 500 kuća obnovljeno iz vlastitih sredstava vlasnika, ti građani očekuju pomoć, a do novaca je veoma teško doći", kazao je na početku razgovora za klix.ba načelnik Maglaja Mehmed Mustabašić.

Ukupno je poplavljeno 1499 kuća i stanova. Preko humanitarnih organizacija je obnovljeno blizu 650. U toku je obnova 35 objekata, a još uvijek su najveći problem objekti koji su stradali u klizištima. Totalna šteta je zabilježena na 65 objekata.

"Islamska zajednica je obnovila nekoliko kuća, preko Fonda su dodijeljena sredstva za nekoliko i nadamo se da ćemo i te preostale objekte riješiti do kraja ljeta", kazao je načelnik Maglaja. 

Posebno se zahvalio rezidentnom predstavniku UN-a u Bosni i Hercegovini Juriju Afanasievu koji je Maglaj posjetio u danima kada je ovaj grad bio u najgorem stanju. Tada je obećao da će UNDP pomoći u obnovi javnih ustanova i preduzeća. 

"S ponosom mogu reći da je sve urađeno u rekordnom roku. Sanacija je išla od krova do podruma utopljavanjem i svim instalacijama. Naše zgrade izgledaju puno bolje i opremljenije nego je to bilo prije poplava. Zaista hvala UNDP-u na tako brzoj reakciji u obnovi javnih preduzeća", istakao je Mustabašić. 

Procijenjena ukupna šteta od poplava je blizu 166 miliona KM. Projektima je realizirano 10 miliona pomoći. Na osnovu površine općine koja iznosi 289 kilometara kvadratnih i ima 25.000 stanovnika, načelnik smatra da je to još uvijek veoma malo u odnosu na razmjere štete. 

"Stradalo je 297 privrednih subjekata. Šteta je iznad 90 miliona KM, a stradala je infrastruktura. Nadamo se da ćemo uskoro uraditi most kod Natrona. Za rekonstrukciju samo jedne ulice je potrebno više od tri miliona KM. Puno je urađeno, vratili smo grad u približno stanje kakvo je bilo prije poplava, ali ima još posla", podsjetio je načelnik Maglaja.

Još uvijek je aktivno 75 klizišta koja se moraju sanirati, a to je prioritet, jer direktno ugrožavaju stambene objekte i prekidaju putne komunikacije i privredna dobra. 

"Predstoji nam teška borba sa svim što nas je snašlo. Klizišta su prioritet jer nikada niste sigurni da su sanirana u potpunosti. To je proces koji zahtijeva i velika finansijska sredstva", naveo je Mehmed Mustabašić. 

Da bi se Maglaj vratio u normalno stanje potrebno je još mnogo sredstava. Za sanaciju klizišta je potrebno 15 miliona KM. Dodatna otežavajuća okolnost je što je općina Maglaj već u prva tri mjeseca 2015. godine potrošila kompletan budžet planiran za 2015. godinu. 

Na kraju razgovora, načelnik Mustabašić je rekao da imaju još puno posla i puno problema, ali se nadaju da će "preživjeti" ovu 2015. godinu i da će biti lakša nego prethodna.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.