Meteoalarmu koji izdaje FHZ treba vjerovati

25.06.2014. 12:31 0

Meteorolozi u Federalnom hidrometeorološkom zavodu i Republičkom hidrometeorološkom zavodu Republike Srpske prognozirali su obilne, iznad prosječne padavine koje su se u Bosni i Hercegovini dogodile sredinom maja, a koje su uzrokovale povećanje nivoa vodostaja te plavljenje 78 općina u BiH.

Direktor Federalnog hidrometeorološkog zavoda Almir Bijedić u razgovoru za Agenciju FENA kazao je da je narandžasti i crveni meteoalarm, koji obavještava širu javnost, bio upaljen i ukazivao je na to da će u narednom periodu biti obilnije padavine.

 

"To znači da su vremenske prilike opasne po život ljudi", - pojašnjava Bijedić.

 

Ova institucija šalje ta upozorenja svim nadležnim institucijama i institucijama koje su izrazile potrebu za takvim podacima.

 

Crveni meteoalarm za Maglaj u mjesecu maju izdat u dva navrata 

 

U mjesecu maju za područje Maglaja izdata su dva crvena meteoalarma, a koje je naš portal pravovremeno objavio.

 

Prvi crveni meteoalarm izdat je 4. maja, VRIJEME JE OPASNO, BUDITE OPREZNI, CRVENI METEOALARM IZDAT I ZA MAGLAJ, dok je drugi izdat 14. maja u prijepodnevnim satima  UPALJEN CRVENI METEOALARM: ‘VRIJEME JE OPASNO, ŠTETA I LJUDSKE ŽRTVE SU MOGUĆE. BUDITE SVJESNI RIZIKA KOJI JE NEIZBJEŽAN!’.

 

Nekoliko sati poslije građani Maglaja bili su svjedoci povećanja vodostaja rijeke Bosne, ali niko nije slutio šta će se desiti poslije. 

 

U Maglaju i dijelu BiH danas je bio na snazi narandžasti meteoalarm, ispostavilo se evo opet nakon nevremena koje je pogodilo Gradačac i okolinu, a možemo kazati i Maglaj svakako meteoalarm s razlogom. 

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.