Marinko Kelavić
vijesti maglaj 1278

Milan Bandić, Gradonačelnik Zagreba posjetio novošeherski kraj

13.08.2015. 22:08 0

U srijedu večer, 12. 8. 2015 godine, novošeherski kraj je posjetio gosp. Milan Bandić, Gradonačelnik Grada Zagreba (RH ) sa svojim najbližim suradnicima. Povod njegovog dolaska jest organizacija 15-tog, jubilarnog Prela u Novom Šeheru i dobra, dugogodišnja suradnja sa Hrvatima žepačko-maglajskog kraja.

Više od 1000 posjetitelja se okupilo na platou ispred Svadbenog salona „Villa Rossi“ kako bi uživali u nastupima brojnih izvođača izvornih pjesama. U svom kratkom, pozdravnom obraćanju nazočnima, Bandić nije krio svoje zadovoljstvo što je došao u N. Šeher i što je upoznao brojne Zagrepčane čiji su korijeni upravo sa ovih prostora.

S ponosom je istakao činjenicu da je i sam dijete Bosne i Hercegovine i da duboko suosjeća  sve nedaće kroz koje prolaze svi stanovnici ove prelijepe zemlje. Čestitao je na dobroj organizaciji Prela u Šeheru i na tako brojnim čuvarima kulturne baštine, a nakon toga, uključio se u veliko kolo i ( bez greške) zaigrao “Maglajku“. Tijekom iste večeri Bandić je posjetio i crkvu Sv. Ilije Proroka u N. Šeheru  te Područnu školu  u Ponijevu.

Prelo u N. Šeheru je snimala i Obiteljska televizija „Valentino“, a uz domaću narodnu nošnju, na Prelu su se mogle zapaziti i brojne druge nošnje iz Slavonije i prognane Bosanske Posavine. Sve njih je okupila ljubav za izvornim običajima i želja da se i dalje čuva višestoljetna tradicija.

Vrijedno je spomenuti da braća, Ivo i Marko Živković iz Pira kod N. Šehera, uz pomoć HKUD“Gromovnik“ i drugih ljubitelja izvornih pjesama, već četvrtu godinu i u Zagrebu organiziraju „Še'ersko prelo“ na kojima je redovit gost upravo i Milan Bandić kao i mnogi drugi ugledni Zagrepčani.Ovo je izvrsna prigoda, za sada nedovoljno iskorištena, da se ova suradnja proširi i na gospodarstvo tj. na konkretne projekte.

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.