Oslobođenje
vijesti maglaj 1810

Ministar Trhulj obišao poplavljene: Kreće proizvodnja u Natron-Hayatu

22.06.2014. 20:34 0

Nakon posjete Maglaju i fabrici papira Natron-Hayat d.o.o, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj je obišao i poplavljene dijelove općine Doboj-Jug. On je novinarima kazao da je u Maglaju razgovarao sa članovima uprave kompanije, te se uvjerio u razorne posljedice poplava.

 

"Štete u Natron-Hayatu su ogromne. Menadžment Natron-Hayata je ozbiljan tim odgovornih ljudi. Bez obzira na silinu nastalih šteta, oni su pred poplavu isplatili radnicima plate i evo opet sada, što je dokaz da i radnici i menadžment žele da se kompanija što prije oporavi. Rekli su nam da bi do sredine jula mogli početi sa proizvodnjom. Samo ovdje po onome što sam čuo i vidio je 75 procenata ukupnih šteta nastalih tokom poplava u Federaciji BiH", kazao je Trhulj, naglasivši da će Ministarstvo na čijem je čelu, ali i Vlada FBiH, učiniti sve da se poplavljenim područjima pomogne što više.


Javni pozivi


Vlada je ove sedmice donijela akte kojima će se privrednim subjektima omogućiti povoljna kreditna sredstva sa grejs periodom od dvije godine i kamatnom stopom od 0,9 posto (za poslodavce do 20 zaposlenih biće omogućeni krediti do 200.000 maraka, do 50 zaposlenih skoro pola miliona).


Ministarstva će reprogramirati projekte i davati povoljne aranžmane, ovisno o broju zaposlenih u firmama i visini pretrpljenih šteta. Iduće sedmice slijede javni pozivi, kako bi se privredni subjekti (mala, srednja i velika preduzeća) ravnopravno mogli prijaviti za ova sredstva. Poplava je direktno ugrozila 28.000 radnih mjesta i poplavila 13.000 kvadratnih kilometara bh. prostora, istakao je Trhulj.


Općinska načelnica Jasminka Begić je kazala da je samo u Doboj-Jugu poplavljeno 263 domaćinstava i  65 privrednih subjekata, koji su pretrpjeli štetu koja se mjeri u milionskim iznosima.

 

"Nećemo se moći sami nositi sa novonastalom situacijom, pa zato očekujemo pomoć i podršku u svakom smislu, kako od domaćih vlasti, tako i od međunarodnih institucija", rekla je Begić.


Ministar Trhulj je obišao i poplavljene firme TrendTeks, tekstilnu industriju sa 120 zaposlenih, koja je sto procentno izvozno orijentirana. Zbog poplava samo u sirovini ova firma je imala više od 300.000 maraka štete, ne računajući postrojenja i indirektne štete. Nabujala Bosna je prodrla i tekla kroz proizvodni pogon firme Sinteks u Mravićima, koja se bavi toplotnom reparacijom guma (također sto procentno izvozno orijentisana).


Ogromne štete


"Štete su ogromne", kazao nam je vlasnik Meho Ibrahimović, naglasivši da ni sam ne zna koliko će još potrajati rad beogradskih stručnjaka na osposobljavanju mašina. "Nekoliko radnika sam morao otpustiti. Imam dva kredita, pa ni sam ne znam kako ću stati na noge i pokrenuti proizvodnju".

 

Nakon posjete Doboj-Jugu, ministar Trhulj je obišao i Žepče gdje je sagledao stanje u industriji nakon posljednjih poplava.


Što prije pokrenuti elektranu


Atif Hodžić, vlasnik firme Nino-HA, trebao je da pokrene fotonaponsku solarnu elektranu od 30 KW (uz nju se nalazi još jedna iste snage drugog vlasnika). Međutim, tek izgrađene fotonaponske panele voda je potopila, a da bi se sve očistilo i vratilo u normalu on je uložio oko 100.000 maraka za  popravak elektrosklopova, čišćenje nanosa, uređenje i nasipanje prilaza i kruga na parceli na kojoj su smještene elektrane. Trhulj je obećao da Ministarstvo na čijem je čelu neće odugovlačiti proces dobijanja potrebnih saglasnosti, kako bi što prije bila pokrenuta ova elektrana, a vlasnike elektrane i druge privrednike Doboj-Juga je pozvao da apliciraju za povoljna kreditna sredstva. 

 

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.