Miralem Galijašević: Vlada će istrajati na provođenju Programa mjera štednje

17.04.2015. 21:30 0

Vlada Zeničko-dobojskog kantona će istrajati na provođenju Programa mjera štednje, koji uključuje i smanjenje plata direktorima javnih preduzeća i ustanova, izjavio je danas premijer Miralem Galijašević, javila ja RTV Zenica.

Na press konferenciji povodom dvije ovosedmične sjednice, premijer Galijašević je ukazao, da Agencija za privatizaciju ima posla, ali sa manjim brojem uposlenih.

 

Kantonalna agencija za privatizaciju, koja u ovoj godini iz budžeta može računati na oko 400 hiljada maraka, ima svoju zakonsku obavezu praćenja potpisanih ugovora, te drugih poslova, ali je pitanje sa koliko izvršilaca, kojima se inače duguje 9 plata. Osim toga, prema riječima premijera Miralema Galijaševića, razmatra se i pripajanje Agencije Ministarstvu privrede.

 

Nije riješeno ni pitanje korištenja oko 5 miliona maraka sa tzv. Eskrou računa. 

 

Vlada je ove sedmice razmatrala i Strategiju za mlade,koja će biti redivirana, a programom sredstava za ustanove kulture predviđeno je izdvajanje 3,2 miliona u ovoj godini. Na današnjoj sjednici razmatrani su i izvještaji o radu Kantonalnog suda, Tužilaštva i Pravobranilaštva kao i Zavoda za pravnu pomoć za prošlu godinu.

 

Vlada će u okviru raspoloživih sredstava pomagati nezavisan rad pravosudnih ustanova,kazao je premijer. Vlada prati i provođenje Programa mjera štednje. Resorni ministri su u obavezi komunicirati sa članovima UO i NO javnih preduzeća i ustanova. Ostaje obaveza smanjenja plata direktora,a ukoliko do toga ne dođe, bit će odgovorni Upravni i Nadzorni odbori,koji inače podnose izvještaje ministarstvima.

 

Resorni ministar Himzo Smajić je saopćio da je usvojena odluka o dodjeli koncesije na termalnu vodu Akvatermu Olovo. Ugovor bi trebao biti potpisan u narednih 60 dana. Vlada je za „malu školu“ u okviru transfera za predškolski odgoj izdvojila 450.000 maraka,za 25 ustanova,odnosno 3.515-oro djece.

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.