Misija OSCE-a organizovala posjetu Zemaljskom muzeju za djecu iz Žepča i Maglaja

12.06.2016. 00:55 0

Misija OSCE-a u BiH, u saradnji sa Udruženjem građana ''Fojničani-Maglaj'', organizovala je u četvrtak posjetu Zemaljskom muzeju BiH u Sarajevu, za 50 učenika i nastavnika Osnovne škole ''Fra Grga Martić'' iz Žepča, osnovne škole iz Maglaja, kao i područnih škola u Bradićima i Tujnici.

Ova posjeta djece glavnom gradu je imala za cilj promovisanje kulturoloških vrijednosti i jačanje tolerantne sredine u općinama Maglaj i Žepče.

Tokom posjete, učenici i direktori škola imali su priliku da se sastanu s ambasadorom Jonathanom Mooreom, šefom Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

– Moramo raditi na tome da se djeci pruži prilika da se što češće sastaju i uče jedni od drugih – izjavio je ambasador Moore.

– Djeca su posjetila Muzej, koji u našim učenicima svaki put probudi nadahnuće. U učionici, oni kroz svoje pismene radove i crteže, na kreativan način predstavljaju svoje utiske – rekao je Ivo Bilonić, direktor Osnovne škole „Fra Grga Martić“ iz Žepča.

Osman Mujdža, direktor osnovne škole iz Maglaja izjavio je da je ta škola veoma uspješno sarađivala s Misijom OSCE-a u BiH i do sada.

– Ova aktivnost omogućit će djeci, ne samo da se upoznaju s kulturnim i istorijskim nasljeđem BiH, već i da uspostave blizak međusobni odnos – izjavio je Mujdža.

Jačanje međunacionalne saradnje i tolerancije u lokalnim zajednicama važan je element ove posjete.

– Želimo dati doprinos razvoju kulture mira i stvaranju boljih uslova za one koji žive u ruralnim područjima – kazao je Davor Šupuković, član Upravnog odbora Udruženja „Fojničani-Maglaj“.

Organizacija ove posjete predstavlja dio nastojanja Misije OSCE-a da stvori bolju povezanost između škola i lokalnih zajednica, kroz obrazovanje o raznolikosti naroda, religija i tradicija u BiH, kao izvoru bogatstva i ponosa,  a ne izvoru nepovjerenja ili sukoba, saopćeno je iz Misije OSCE-a u BiH.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.