N. Dedukić/maglajinfo.com
vijesti maglaj 2926

Tuga i očaj na licima građana

Nastavljeni protesti ispred Općine Maglaj: Na licima građana tuga i očaj

13.05.2016. 17:17 0

Glavni ulaz u zgradu Općine Maglaj i danas je bio zatvoren. Razlog tome je blokada građana tri maglajska naselja koji su već dvije godine bez krova nad glavom. Kako kažu, još su samo mediji oni koji se zanimaju za njihov problem i trude se da njihov glas dopre do ušiju onih koji treba da se pobrinu za njih.

Tuga i očaj na licima građana koji već treći dan ove sedmice sjede ispred zgrade Općine Maglaj tražeći da se njihov zahtjev ispuni. Među njima su i djeca koja još samo u snovima vide obećani novi dom i osmijeh na licima svojih roditelja. 

Već dvije godine 17 vlasnika totalno uništenih objekata u maju 2014. godine iz Alića kod Kosove, Novog Šehera i Donjih Bradića čeka isplatu ukupnog iznosa sredstava za izgradnju novih kuća koje im je još u septembru ugovorom garantovao Fond za pomoć poplavljenim područjima FBiH. 

Jedan od vlasnika totalno uništenog objekta je i Salim Rahmanović koji je za maglajinfo.com kazao kako im još samo mediji nisu okrenuli leđa. 

- Još samo vi ste nam ostali, i ono malo javnosti. Svi drugi zaboravili su na nas i naš problem i ne čine skoro ništa da se on riješi, priča Salim. 

On kaže kako građani koji već treći dan blokiraju glavni ulaz u zgradu Općine Maglaj ne žele ništa što im ranije potpisanim ugovorima nije zagarantovano. 

- Mi tražimo isplatu preostalih sredstava, po 25.000,00 KM. Od Vlade Zeničko-dobojskog kantona dobili smo po 10.000,00 KM i sada tražimo isplatu preostalog dijela. Mi smo to trebali dobiti do 2. decembra, a sada je evo 5. mjesec 2016. godine. U nedjelju ćemo izaći na mirne proteste pored magistralnog puta M17, a naredne sedmice svakog radnog dana biti ćemo ovdje ispred zgrade Općine, kaže nam Salim Rahmanović i priznaje kako u životu nije navikao biti dužan nikome, a sada ima i kredit a dužan je i firmi koja je pristala graditi im nove objekte uz garant da će im sredstva biti isplaćena. 

Među građanima srednjih godina na protestima je i nekoliko djedova te mališani koji nisu svjesni nepravde koja se čini njihovim roditeljima. Svi oni zajedno ipak ne gube nadu u skorašnje rješavanje njihovog problema.

Odgovor na pitanje zašto su oni kao prioritet ostali zadnji kada je rješavanje problema stambenog zbrinjavanja ne znaju, ali znaju kako je dvije godine stanovati po šupama i podrumima bez minimalnih uslova za život i kako kažu to ne žele nikome. 

Mještani su za nedjelju najavili mirni protest u Kosovi, pored magistralnog puta M17 i to sa početkom u 08,00 sati. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.