maglajinfo.com
vijesti maglaj 1958

Ne nazire se rješenje problema mještana naselja Alići

Mještani Alića: Tražimo ispunjenje naših zahtjeva, u protivnom ćemo štrajkovati glađu

8.02.2016. 18:03 0

U maju 2014. godine pokrenuto klizište u potpunosti je uništilo 17 kuća u naselju Alići u MZ Kosova kod Maglaja. Do sada samo su tri vlasnika uništenih objekata riješili problem krova nad glavom, dok 14 vlasnika čeka na rješavanje svog problema. Iako su mještani ovog maglajskog naselja sa Federalnim Fondom za pomoć postradalim područjima potpisali ugovore o dodjeli sredstava za izgradnju novih kuća još u septembru prošle godine, u Fondu još nema sredstava, a 20 mjeseci poslije rješenja za njihov problem nema. Tako su se danas mještani ovog naselja javnosti obratili zajedničkim saopćenjem koje vam u cjelosti prenosimo.

Nakon što smo u elementarnim nepogodama klizište 17.05.2014. godine izgubili sve što smo mukotrpno stvarali kroz život, danas 633 dana poslije onako poniženi, prevareni, izmanipulisani i obeshrabreni i ne svojom voljom našli se na margini civiliziranog društva, gurnuti u građane nižeg reda. Najviše nas boli laganje i ponižavanje kao istinskih patriota od strane svoje države za koju smo se borili i za koju su naši članovi porodica dali živote, pa smo danas i porodice šehida i civilnih žrtava rata. Ovo naglašavamo jer u svakoj državi porodica je osnovna ćelija ili stub društva. Iste te porodice kako smo već naglasili 633 dana su bez krova nad glavom i bez adrese, živeći u jednoj čudnoj kombinaciji osjećanja u kojima se mješa nada i razočarenje, navodi se na početku saopćenja. 

Vjerovali smo, bili strpljivi razumjevajući veličinu stradanja i radovali se svakom našem sugrađaninu na općini pa i u državi kada riješi svoj problem,vjerujući da će i nama doći taj dan. Kada smo potpisali ugovore sa Fondom za pomoć uništenim područjima Federacije BiH, niko nije bio srećniji od nas, a ustvari ispostavilo se da je to bilo još samo jedno kupovanje vremena. Sada kada je na pomolu nova nada, dakle doznačena novčana sredstva za pomoć unesrećenim za otklanjanje posljedica elementarnih nepogoda koja su operativna u Budžetu općine Maglaj (1.250.000,00 KM), ponovo smo izloženi maltretiranjima i tumačenjima koja nas ponovo ne svrstavaju u prioritete za rješavanje.

Kako je za dan 11.02.2016. godine zakazana sjednica Općinskog vijeća Maglaj, kada bi trebala biti donijeta odluka o dodjeli novčanih sredstava za naše zbrinjavanje, tim povodom želimo obavjestiti javnost o sljedećem: 1. Očekujemo da se na sjednici OV Maglaj zakazanoj za dan 11.02.2016. godine, donese odluka o odobravanju novčanih sredstava za sve korisnike u cjelokupnom iznosu od 35.000,00 KM po korisniku; 2. U slučaju da OV Maglaj zauzme drugačiji stav, odnosno ne ispoštuje naš zahtjev u cijelosti, najavljujemo blokadu saobraćaja na magistralnom putu M17 u Kosovi na lokalitetu devijacije ispod naselja Alići i to počevši od 12.02.2016. godine (petak) sa početkom u 07,00 sati. Pored blokade puta najavljujemo i štrajk glađu kao i bojkot školske nastave; 3. Najavljujemo i blokadu rada općinske administracije za dan 12.02.2016. godine (petak) u 07.00 sati.

Na kraju ovog obraćanja želimo da zamolimo vijećnike OV Maglaj, da podrže našu namjeru u rješavanju problema i riješe nas agonije u koju smo zapali, dakle svako po svojoj savjesti. Molimo medije da nas podrže i prate tok dešavanja u skladu sa najavljenim aktivnostima, navodi se u saopćenju mještana naselja Alići. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.