FTV - federalna.ba
vijesti maglaj 1623
FTV - federalna.ba

Mještanima Bočinje potrebna pomoć u sanaciji škole

Mještanima Bočinje potrebna pomoć u sanaciji škole

25.08.2014. 11:18 0

Bočinja kod Maglaja nakon nedavnih poplava sasvim je obično selo poput mnogih koja su poharale poplave. Čovjek se u nevolji oslanja na čovjeka, ma koje vjere i nacionalnosti bio. Desetina kuća u selu su poplavljene. Nije bolje prošla ni mjesna škola.

VIDEO

Težak život pritisnuo je i stanovnike Bočinje. Od preko tri hiljade prijeratnih stanovnika srpske nacionalnosti, danas ih je u selu 90. Tu je 14 bošnjačkih porodica koje su kupile imanja u Bočinji. Povjerenje se, tvrde, nakon burnih godina, polako vraća. Pozivaju političare da ih posjete i pomognu im, a ne da ih zloupotrebljavaju po medijima tvrdeći da je zajednički život u ovom mjestu neostvariv.

 

Zajednički se radi i na sanaciji mjesne škole. Od 37 učenika 30 posto je Srba. Djeca nastavu pohađaju po nastavnom planu ZDK-a. "U školi imamo i islamsku i pravoslavnu vjeronauku. Od ove godine planiramo uvesti i srpski jezik“, ističe direktor škole Osman Mujdža.

 

Iako se oko Bočinje i dalje vezuju politički interesi, stanovnike sela sada muči jedino to kako pronaći 150.000  maraka za sanaciju škole kako bi im djeca 1. septembra krenula u školu.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.