Marinko Kelavić
vijesti maglaj 3198

''MALA ŠKOLA ZA MAŽORETKINJE'' I U MAGLAJU

Mlade mažoretkinje počele s treninzima u Novom Šeheru

4.02.2015. 23:58 0

U prostorijama sportske dvorane O.Š. ''Novi Šeher'' u Novom Šeheru već su počeli treninzi prvih maglajskih-novošeherskih mažoretkinja. Organizator ovog programa je Planinarsko-ekološko i sportsko-rekreacijsko društvo „Oaza mira“ Maglaj, a Mala škola za mažoretkinje je dio ukupnog projekta ''Sportske rekreacije za sve nacije i generacije'' kojeg je ovo Društvo apliciralo u okviru javnog poziva ''Jačanje lokalne demokratije/demokracije – LOD IV'' kojeg implementiraju Ujedinjene nacije (UNDP), a financira se iz sredstava Europske unije

Inače, mažoret ples je nastao u Francuskoj, a danas ga plešu mnoge djevojčice diljem svijeta. Mažoretkinja je osoba koja, kao dio skupine, uz pratnju glazbe izvodi određenu koreografiju uz palicu (štap) ili pom-pone. Biti dio mažoreta ili baviti se mažoret plesom, znači imati stil  života mažoreta. Baviti se mažoret plesom znači stvarati zdrav duh u zdravom tijelu jer djevojčice kroz ovakve aktivnosti postaju sretnije, odgovornije, društvenije. Kroz treninge stječu nove radne obaveze i navike, nove prijatelje i poštuju različitosti. 

 

Vrijedno je spomenuti i to, da je voditeljica treninga Nina Kelavić iz Galovca kod Novog Šehera, mlada mažoretkinja koja je 2012. godine i sama sudjelovala na Državnom prvenstvu mažoretkinja. I za nju, ovo je veliki izazov da svoje stečeno znanje o mažoret plesu sa pom-ponima i palicom (štapom) prenese na mlađe generacije. 

 

Zahvaljujući donatorskim sredstvima Europske unije, Mala škola mažoretkinja je potpuno besplatna za sve polaznice, a projektom su planirani treninzi tijekom cijelog polugodišta tj. do početka lipnja/juna. Želja organizatora je da općina Maglaj konačno dobije i svoje prve mažoretkinje. Sudeći po velikom odazivu djevojčica i svesrdnoj pomoći O.Š. u Novom Šeheru, ovaj, sve popularniji ples će zaživjeti i u našoj općini jer mažoretkinje su najljepši uzor skladne ljepote tijela i duha. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.