Mlinovi sa Bistrice u emisiji Federalne televizije

26.02.2014. 18:05 0

Obnova vodeničarske tradicije na rječici Bistrici kod Maglaja kao segmenta lokalnog ruralnog razvoja projekat je koji je još nedovršen. Novinari emisije 'Zelena Panorama' posjetili su Bistricu i o njenim vodenicama napravili reportažu.

VIDEO

Nekada je na rječici Bistrici bilo najmanje 20 vodenica - potočara, a upravo po tome bila je i poznata rječica Bistrica. Prije pet godina članovi Udruženja poljoprivrednika Bistrica - Ravna počeli su sa realizacijom projekta kojem je osnovni cilj ruralni razvoj.

 

Želja članova Udruženja je bila ponovno podizanje vodenica u kojima bi se mljele isključivo žitarice proizvedene na organski način. U okviru LAG projekta, kojeg su sa oko 17 hiljada KM pomogle federalne, kantonalne ali i lokalne vlasti, vrlo brzo su podignute dvije vodenice u neposrednoj blizini jednog od najomiljenijih izletišta Maglajlija. Projekat je ovo koji još stagnira i dvadeset posto aktivnosti projekta ostalo je za dovršiti.

 

Više o ovom projektu pogledajte u gore postavljenom video prilogu Federalne televizije.

 

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.