Faktor
vijesti maglaj 957

Modna revija ''Huma-tradicija moga kraja'': Adnan Hajrulahović predstavio više od 50 modela

24.12.2015. 17:59 0

Modna revija pod nazivom ''Huma-tradicija moga kraja'' bh. modnog dizajnera Adnana Hajrulahovića Haada održana je sinoć u Sarajevskoj vijećnici, piše Faktor.

Sinoć je “Haad” predstavio više od 50 modela a kao materijal korišteni su svila, pamuk, materijali izatkani na starinskom razboju, kao i prefinjena čipka rađena na razboju, te je po tome ova modna revija jedinstvena ne samo u Sarajevu, BiH, nego i svijetu.

– Kraj decembra igra veliku ulogu u mom životu. Ovo je kraj najplodnije godine u mome radu, ovo je godina u kojoj sam zaposlio 30 ljudi u BiH koji rade pod markom “Haad”, a ovo je kruna moga 15-godišnjeg rada. Definitivno, najbrža, najluđa i najplodnija godina je iza mene i morala je biti krunisana revijom – kazao je Haad u izjavi za medije, prenosi Fena.

U ovoj godini “Haad” je ispratio veliki broj sportskih imena, kreator je opreme košarkaške reprezentacije BiH.

Mišljenja je da večerašnja revija nije spektakl, ali je produkcijski najjača revija koja se desila u BiH.

– Huma je kruna mog rada i službeni naziv revije govori o tome da njedrim Bosnu i Hercegovinu, našu tradiciju i smatram da smo bogati onoliko koliko imamo juče. Bez juče, danas nam ništa ne vrijedi, odnosno, bez tog dobrog temelja i korjena ne možete napraviti kuću, tako ne možete ostati bez uporišta u tradiciji – stav je ovog mladog bh. dizajnera.

Revija ima i historijsku konotaciju, podsjeća Hajrulahović, jer Huma je unuka sultana Bajazida II, i unuka Stjepana Kosače, to je žena koja je rođenjem spojila istok i zapad, Evropu i Aziju i svojim rođenjem dala patrijarhalni stav istoka i modernu žensku prefinjenost zapada.

– Huma je moja inspiracija, a ja sam kroz njen lik htio da izbaštinim priču o tkanim materijalima, tkaljama u BiH, o heklanju, keranju, vezu, filigranu kao vezu, o svom bogatstvu koje daju vrijednos BiH i da napravim kolekciju koja bi iz te tradicije izvukla nešto što je današnjoj estetici bilo prihvatljivo – istakao je on.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.