maglajinfo.com
vijesti maglaj 3346

Itikaf je sastavni dio muslimanske tradicije

Mu'tekif Almin Karajbić: Molim Allaha za dobrobit naše cjelokupne zajednice

3.07.2016. 22:35 0

Almin Karajbić, profesor islamske vjeronauke, proveo je u osami zadnjih deset dana mjeseca ramazana boraveći u džamiji Kuršumliji. Praksa osamljivanja u zadnjoj trećini (itikaf) sastavni je dio muslimanske tradicije i običaja vezanih za sveti mjesec ramazan. Karajbić, ovogodišnji maglajski mu'tekif, izlazi sutra poslije ikindija-namaza, a što će biti deseti dan proveden u osami, postu, ibadetu, veličanju Gospodara i u molbama za porodicu, prijatelje, Maglajlije, ali i za BiH - kako kaže u razgovoru za naš portal.

Počevši sa dvadesetim ramazanskim danom Almin Karajbić, ovogodišnji mu'tekif, osamio se u džamiji Kuršumliji sa svrhom oživljavanja i očuvanja muslimanskih običaja i tradicije u toku svetog mjeseca ramazana.

Cilj itikafa (osamljivanja) jeste ibadet, slava i veličanje Gospodara dž.š., upućivanje molbi, te svakako duhovna i psihofizička obnova samog mu'tekifa (osobe koja provodi vrijeme u itikafu). Vrlo rijetko ćemo susresti ili čuti nekoga da priča o svom boravku u itikafu, jer je vrlo malo ljudi boravilo u tom obliku bogoslužja, ali često i oni sretni koji su proveli itikafsko vrijeme rijetko govore o svojim doživljajima u tih deset dana bez svakodnevnog komuniciranja, kretanja i djelovanja.

Kako je sam provoditi itikaf, je li bilo teško ostaviti porodicu, je li se teško odvojiti, kakve su obaveze u itikafu i koristi mutekifu, ali i zajednici, podijelio je s nama Almin Karajbić.

- Prvi put boravim u itikafu. Nije bilo teško ostaviti porodicu i svakodnevnicu. Imao sam punu podršku supruge i djece. Hvala im!, ističe Karajbić jaku volju i podršku od porodice.

- Prije svega, moja obaveza je da za deset dana itikafa proučim cijeli Kur'an, zatim da učim dove, klanjam noćni namaz, zikr činim i učim što više salavate na Muhammeda, a.s..

Na pitanje ko ima koristi od itikafa, mu'tekif dodaje:  - U svojim dovama molim Allaha Uzvišenog za dobrobit naše cjelokupne zajednice kao i naše lijepe Bosne i Hercegovine. Također, itikafom čuvamo islamsku tradiciju i sjećanje na našeg uzora Muhammeda, a.s. Zajednica koja brižno čuva sunnet Muhammeda, a.s., bit će sačuvana od belaja.

- Mutekif (osoba koja boravi u itikafu) treba u kontinuitetu provesti deset dana u itikafu, a osobe koje ga posjete radi druženja s njim mogu provesti noć, dvije ili tri. To sam čuo od učenijih ljudi, priča Almin. 

Prije Almina u itikafu su boravili hfz. Hidajet Talić i njegov sin Ahmed Talić.

- S obzirom da boravim u Allahovoj kući, tj. Njemu najdražem mjestu, deset dana uz učenje Kur'ana, salavata, zikra..., uz potpuni mir i pjev ptica u ranu zoru, mogu vam reći da proživljavam potpunu rehabilitaciju svog bića. Prethodnih 10-15 godina u itikafu džamije Kuršumlije vrijeme je provodio h.hfz. Hidajet-ef. Talić, a uz koga su boravile i još neke Maglajlije, zatim je Ahmed Talić, student, proveo sam svih deset dana protekle godine, nakon kojega tradiciju nastavlja Almin Karajbić, inače nastavnik i otac tri sina.

- Sve srdačno selamim i molim Allaha Uzvišenog da nam ukabuli naš post i ibadete u ramazanu, i da radosni i čisti od grijeha dočekamo Bajram, zaključuje Almin na kraju razgovora za portal Maglajinfo.com.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.