maglajinfo.com
vijesti maglaj 977
Husejin Spahić

Na današnji dan 2009. godine Maglaj posjetilo preko 30.000 vjernika

Otvorena Nova gradska džamija

Na današnji dan 2009. godine Maglaj posjetilo preko 30.000 vjernika

15.08.2015. 12:01 0

Na današnji dan, 15. avgusta 2009. godine u Maglaju je svečano otvorena Nova gradska ''Vali Recep Yazicioglu'' džamija. Tom prilikom Maglaj je posjetilo preko 30 hiljada vjernika iz različitih dijelova BiH i dijaspore.

VIDEO

Radovi na izgradnji džamije su počeli 19.septembra 2008. godine. Građevinska firma «Famus», koja je bila angažovana na gradnji džamije, je u rekordnom roku, odnosno, za 300 radnih dana ili milion radnih sati, uspjela završiti sve predviđene radove. U gradnju džamije je utrošeno 2000 m³ betona i 150 tona željeza, a njena ukupna vrijednost se procjenjuje na 3 miliona KM. Inače, džamija se sastoji od prostora za klanjanje, (čije su dimenzije 22 m²) i suterena (čije su dimezije 30 m² ).

Unutrašnjost džamije je ukrašena levhama i za džamije karakterističnim crtežima, što je djelo umjetnika iz Turske. U suterenu džamije su smještene dvije mektepske učionice, sportska sala, konferencijska sala, kancelarija džematskog odbora, magacin i muška i ženska abdesthana.

Džamiju ukrašavaju i dvije munare, visoke po 42 metra, za čiju izgradnju je bio zadužen h. Muharem Kruško, poznati neimar iz Tešnja.

Svečanom otvorenju džamije, 15. avgusta 2009. godine, prisustvovali su reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, dr. Mustafa ef. Cerić, reisu-l-ulema Turske, dr. Ali Bardakoglu, muftija zenički, mr. Ejub ef. Dautović, kao i drugi predstavnici vjerskog i političkog života ove dvije prijateljske države.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.