Na ležištu Brezovi Dani 3,38 miliona tona uglja

20.08.2014. 22:13 0

Investitor 'BBM' d.o.o. Sarajevo je dostavio Federalnom ministarstvu okoliša i turizma Studiju o procjeni utjecaja na okoliš u postupku izdavanja okolinske dozvole, a za aktivnosti eksploatacije i prerade uglja na površinskom kopu "Brezovi Dani" u općini Maglaj.

Na osnovu dosadašnjih istraživanja u dijelu istražnog prostora na ležištu "Brezovi Dani", a koji je definisan Urbanističkom saglasnošću Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona kao i Rješenjem Federalnog ministarsva energije, rudarstva i industrije za izvođenje detaljnih geoloških istraživanja mineralne sirovine uglja na istražnom prostoru "Brezovi Dani" utvrđene su geološke rezerve uglja u iznosu od 3.381.448 tona rovnog uglja.

 

Istražni prostor za detaljna geološka istraživanja na ležištu uglja „Brezovi Dani" zahvata površinu od 81 ha, a nalazi se unutar granica i površine od oko 150 ha koji je Prostornim planom Zeničko-dobojskog kantona i određen za istraživanje i eksploataciju uglja, a kao takav istražni prostor definisan je i Prostornim planom općine Maglaj.

 

Prema „Idejnom projektu separacije uglja na površinskom kopu „Brezovi Dani" planirani godišnji kapacitet ovog kopa na komercijalnim asortimanima uglja prosječne toplotne moći 12.000 kJ/kg iznosi 135.000 tona uglja/godišnje.

 

Također, prema ovom projektu sadržaj jalovine (nesagorivne mase) u rovnom uglju iznosi 50 posto, tehnološkim procesom prerade rovnog uglja planirano je izdvajanje jalovine (separacijska jalovina) u iznosu od 36 posto, dok bi sadržaj jalovine (nesagorive mase) u komercijalnim asortimanima uglja iznosio 16 posto.

 

Javna rasprava o Studiji o procjeni utjecaja na okoliš u postupku izdavanja okolinske dozvole, a za aktivnosti eksploatacije i prerade uglja na površinskom kopu "Brezovi dani" najavljen je za 11. septembar u općini Maglaj.

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.