N. Dedukić/maglajinfo.com
vijesti maglaj 3531

U džamijama na području Medžlisa Maglaj obilježena mubarek noć Lejletu-l-Kadr

3.07.2016. 19:30 0

Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u petak je bila 27. noć mjeseca ramazana koja se u muslimanskom kalendaru obilježava kao najodabranija noć u godini, noć Lejletu-l-kadr. Ova mubarek noć obilježena je i u džematima na području Medžlisa Maglaj.

Noć kadr je noć početka objavljivanja Kur'ana, posljednje objave koju je Bog poslao ljudima. Ovoj je noći posvećeno jedno cijelosti poglavlje Kur'ana. To je "noć bolja od hiljadu mjeseci", a "u njoj silaze Meleki i Džibril zbog odluke svake". Veličina ove noći sadržana je u objavljivanju Kur'ana, najveće milosti ikad darovane čovječanstvu.

Centralna svečanost na području Medžlisa Maglaj održana je u Kosovi gdje je učenjem mevluda, salavata, tekbira, ilahija i kasida obilježena noć Lejletu-l-Kadr ali i godišnjica otvorenja džamije. 

Program su izveli imami Medžlisa IZ-e Maglaj te hor džemata Kosova, a mr. Mustafa Prljača održao je prigodno predavanje. 

Noć Lejletu-l-Kadr tradicionalno je obilježena i u Kalavun Jusuf-pašinoj Kuršumliji džamiji u Maglaju, gdje je nakon teravih-namaza upriličen prigodan program uz ilahije, kaside, odlomke iz Kur'ana, a veliki broj vjernika klanjao je i tesbih-namaz kojeg je predvodio h. hfz. Hidajet ef. Talić. 

- Ovo je noć velike Allahove moći u kojoj se ljudi okreću prvo Gospodaru, pa onda i jedni drugima u međusobnim odnosima. Popravljaju svoj odnos prema Gospodaru i popravljaju svoj odnos jedni prema drugima. Ova noć dolazi kao poklon od svevišnjeg Gospodara. Hvala Allahu na ovom daru i hvala onima koji su dali svoj doprinos i učestovali u našem programu - kazao je ef. Talić u izjavi za portal Maglajinfo.com

U prepunoj Kuršumliji džamiji prigodno predavanje na temu odgoja i obrazovanja pojedinca ali i zajednice održao je dr. Tarik Obralić.

Povodom 27. noći mubarek mjeseca ramazana sa maglajske tvrđave upriličen je i vatromet. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.