Školska godina u Općini Maglaj završena

Na području Maglaja uništeno preko 1.500 objekata, školska godina završena

29.05.2014. 15:22 0

Izdvojeno iz izvještaja Vlade ZDK o stanju na području Maglaja.

VIDEO

Na teritoriji općine Maglaj od posljedice poplave uništeno ili djelomično je oštećeno u samom gradu cca 985 stanova i kuća, 3 škole, 3 vjerska objekta, zgrada općine i brojni drugi objekti, a na ukupnom području općine procjene govore da se radi negdje cca 1.500 objekata različite namjene.

 

Grad je gotovo okovan velikim nanosima mulja, blata, raznog materijala kojeg je rijeka Bosna, nanijela tokom poplave.

 

Školska godina u Općini Maglaj završena

 

Danas je siutacija u Maglaju i dalje veoma teška, to je jedina Općina na čijoj teritoriji nije počela nastava u školama jer su sve škole teško oštećene i za učenike u Općini Maglaj školska godina je završena.

 

Također u Maglaju ne radi niti jedan privredni subjekt. Teško je stradao 'Natron-Hayat',sve radnje i biroi.

 

Najveći problem u ovoj sredini trenutno predstavlja zaštita lokalnog stanovništa od mogućih bolesti u slučaju narušene higijensko epidemiološke situacije, zbog velikih količina smeća i kvaliteta vode za piće i dr..

 

Na području ove općine aktivirano je oko 120 klizišta, od čega desetak velikih. I dalje je u prekidu magistralni put M-17 u naselju Kosova, za pravac Doboj, a također i regionalna cesta prema Tešnju. U ovim pravcima, promet se odvija alternativnim komunikacijama.

 

Očekuje se da saobraćaj magistralom M-17 kroz Kosovu bude deblokiran u narednim danima i time smanji pritisak u Maglaju kroz čiji centar grada se odvija kompletan kamionski saobraćaj prema i sa sjevera.

 

Naredba Općini Maglaj

 

Donešena je naredba općini Maglaj da odmah osigura bezbjedan prostor za odlaganje i uništavanje kabastog otpada na području općine. Ukoliko to nije u mogućnosti, da odlaganje istog osigura na Regionalnoj deponiji Moščanica – općina Zenica.

 

>> Čitav izvještaj: INFORMACIJA O STANJU NA PODRUČJU ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA NAKON PROGLAŠENJA ELEMENTARNE NEPOGODE

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.