Pretpostavlja se da je riječ o nestalim Jablaničanima

Na području općine Doboj ekshumirani posmrtni ostaci najmanje pet žrtava

3.06.2014. 22:41 0

Na lokalitetu Usora, na području općine Doboj, ekshumirani su posmrtni ostaci najmanje pet žrtava, kazala je Feni glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH, Lejla Čengić, a prenosi portal Radiosarajevo.ba

26.05. U blizini pronađenih ostataka u Doboju 1992. godine ubijeno 16 Bošnjaka

 

Po njenim riječima, ekshumirani su kompletni posmrtni ostaci četiri žrtve i nekompletni posmrtni ostaci za koje još nije utvrđeno da li pripadaju jednoj ili dvije žrtve.

 

 

"S ekshumiranih posmrtnih ostataka bit će uzeti koštani uzorci kako bi se na temelju DNK analize utvrdio identitet ekshumiranih posmrtnih ostatak. Pretpostavlja se, prema informacijama Instituta za nestale osobe BiH, da je riječ o žrtvama bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Jablanica na području općine Maglaj", kazala je Čengić.

 

 

Dodala je da su posmrtni ostaci nakon ekshumacije prevezeni u prosekturu Gradskog groblja Visoko gdje će biti izvršena sudskomedicinska i kriminalističko-tehnička obrada.

 

Čengić je istaknula da su žrtvama ruke na leđima bile vezane žicom.

 

"Na ovom lokalitetu tragamo za 12 žrtava. U ljeto '92. godine, prema našim informacijama, na željeznom mostu koji se nalazi 400 metara od ovog lokaliteta ubijeno je 16 osoba. U ranijim godinama izvršene su ekshumacije i ekshumirani su posmrtni ostaci četiri žrtve. Tragamo još za 12 žrtava, mještana maglajskog naselja Jablanica", kazala je Čengić.

 

Ekshumacijom, kojom po naredbi Suda BiH rukovodi Tužilaštvo BiH, bit će nastavljena i sutra.

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.