N. Dedukić/maglajinfo.com
vijesti maglaj 1646

U organizaciji MIZ Maglaj i OPŠiPB

Na području Općine Maglaj obilježen Dan šehida, dan najboljih sinova Bosne i Hercegovine

6.07.2016. 21:52 0

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen je Danom šehida, a dan najboljih sinova naše domovine danas je obilježen i na području Općine Maglaj u organizaciji maglajskog Medžlisa te Organizacije porodica šehida i poginulih boraca.

Program obilježavanja Dana šehida na području Medžlisa Maglaj počeo je jutros na šehidskom mezarju Podborik gdje su imami gradskih džemata proučili Jasin pred duše maglajskih šehida.

Također, u organizaciji maglajskog Medžlisa te Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Maglaj upriličena je i posjeta šehidskom mezarju u Novom Šeheru gdje je također pručen Jasin. 

Program obilježavanja nastavljen je nakon podne-namaza u Kalavun Jusuf-pašinoj Kuršumliji džamiji gdje je pred dušu najboljih sinova Bosne i Hercegovine proučen tevhid, a tom prilikom prisutnim vjernicima obratio se i glavni imam Medžlisa Maglaj Nevres ef. Hodžić. 

- Drugog dana Ramazanskog bajrama prisjećamo se naših šehida. Šehidi su zaslužni što imamo slobodu, džamije i što imamo Bajrame. Još od 1995. kada je Islamska zajednica odlučila drugi dan Ramazanskog bajrama proglasiti Danom šehida, u našim džematima sjećamo se njihove žrtve. To sjećanje je važno posebno zbog nas koji u svojim porodicama nemamo šehida. Porodice šehida svaki dan se sjećaju i osjećaju da među njima nema njihovih najmilijih, a to kako je biti šehidska porodica znaju samo šehidske porodice, kazao je između ostalog Nevres ef. koji je i citirao nekoliko hadisa i odlomaka iz Kur'ana koji govore o nagradi koju će šehidi imati na ahiretu. 

Nakon proučenog tevhida, u blizini Kuršumlije džamije na Trgu Alije Izetbegovića otkrivena je spomen-ploča mujezinu Mustafi ef. Hodžiću, a u restoranu Mat-Am upriličen je ručak i druženje sa šehidskim porodicama. 

U sklopu obilježavanja Dana šehida svi imami na području Medžlisa Maglaj imali su obavezu posjetiti po nekoliko šehidskih porodica. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.