U Maglaju ali i na području ZDK-a povećano prisustvo zmija u naseljima

26.05.2014. 17:16 0

Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) upozorio je građane na opasnosti od eventualnih ujeda zmija, nakon što je primjećeno njihovo povećano prisustvo u naseljima, jer su ih velike poplave pokrenule iz njihovih staništa

Prema pisanju portala novovrijeme.ba iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK ukazuju da nije svaki ujed zmije opasan za čovjeka, i u tom pogledu mnogi stručnjaci savjetuju da se ne ubijaju, jer se zmije uglavnom hrane glodarima.

 

Preporuka je Kriznog štaba da je, ako se dogodi da zmija ujede čovjeka, vrlo važno povrijeđenog uputiti da miruje koliko god je moguće, te da se pacijenti šalju na Infektivno odjeljenje Kantonalne bolnice Zenica ili u Opću bolnicu Tešanj na Odjeljenje za hirurgiju.

 

Po prijemu u bolnicu pacijent se prati, a serum se daje kada su ugrožene osnovne životne funkcije – disanje i srčani rad. Serum se daje u adekvatnim dozama, uz prisustvo stručnih osoba, sa opremom za kardiopulmonalnu reanimaciju zbog mogućnosti pojave alergijske reakcije na sam serum.

 

Prema saopćenju Kriznog štaba za zdravstvo, zmijski ujedi ne tretiraju se ambulantno, a također ne treba zaboraviti provjeriti imunizacioni status povrijeđenog protiv tetanusa.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.