www.magazinplus.eu

Na pomolu razvijanje kooperantskih odnosa 'Brovisa' u Maglaju

Prilika za naše poljoprivrednike

Na pomolu razvijanje kooperantskih odnosa 'Brovisa' u Maglaju

5.03.2014. 10:42 0

U ponedjeljak je delegacija Općine Maglaj posjetila peradarsku industriju 'BROVIS' u Visokom. Cilj posjete je razvijanje kooperantskih odnosa “Brovisa” u Maglaju uz pomoć Općine Maglaj.

VIDEO

'Mi smo ispred Općine Maglaj, u ime općinskog načelnika, pokrenli jednu inicijativu da dobra iskustva koja ima općina Visoko, konkretno kompanija "Brovis" i grupacija 'Akova Group' prenesemo na područje općine Maglaj u dijelu proizvodnje pilećeg mesa kroz male porodične farme. Mi već jedno duže vrijeme pratimo grupaciju 'Akova' i aktivnosti Brovis-a i želimo i nastojima ta pozitivna njihova iskustva prenijeti na područje naše Općine. Mi na području Općine nastojima da stvorimo te uslove, da naši lokalni poljoprivredni proizvođači pokrenu ovakvu proizvodnju. Mi ispred općine nudimo određenu vrstu podsticaja podrške kod otpočinjanja tih djelatnosti, dobijanja tih raznih dozvola. S obzirom da ovakva jedna investicija nije jeftina za običnog poljoprivrednog proizvođača i da zahtijeva investiciona ulaganja, međutim mi smo spremni jednim dijelom i da im pružimo tu podršku da bi otpočeli. Da jednostavno ta pozitivna iskustva te pozitivne prakse pokušamo prenijeti, konkretne primjere tih malih farmi koje kao takve žive.
Lijepo je vidjeti ovako jedan primjer da jedna domaća proizvodna firma ima ovako izrađene kapacitete da proizvodi domaću zdravu hranu i mi na području općine Maglaj smo prepoznali da samo sa domaćom proizvodnjom, domaćim snagama možemo stvoriti uslove i ambijent za naše građane.' rekao je u izjavi za medije šef odjeljenja za lokalni razvoj, biznis i poduzetništvo Općine Maglaj, mr.sc. Ferhat Bradarić.

 

Prema njegovim riječima, postoje saznanja da na području općine Maglaj postoji interes od strane poljoprivrednih proizvođača za ovu vrstu djelatnosti, te je predloženo da se u narednim danima organizuje prezentacija maglajskim poljoprivrednicima gdje bi se pobliže upoznali sa konkretnim uslova za obavljanje ove djelatnosti.

 

 

'U ovom privrednom i političkom sivilu ovo je jedna prihvatljiva ideja i rado smo se odazvali Općini Maglaj.' pozitivno se izjasnio o ovoj inicijativi predsjednik NO 'Brovis' Refik Kurgaš

 

 

Predsjednik NO 'Brovis' Refik Kurgaš, istaknuo je da kompanija 'Brovis' ima svoje kooperante širom BiH, te izrazio žaljenje da na području Maglaja još uvijek nema niti jedan peradarski objekat. Također ističe da dijeli interese sa sa Općinom Maglaj, odnosno da kao firma prihvate otkup svih količina proizvedenih na teritoriji Maglaja.

 

Također šef odjeljenja za lokalni razvoj, biznis i poduzetništvo Općine Maglaj je istaknuo da je ovo kvalitetan vid proizvodnje gdje se pruža zagarantovan otkup bez ikakvih malverzacija u plaćanju, te da se ta pozitivna iskustva o kompaniji 'Brovis' temelje na saznanjima iz drugih općina sa kojima općina Maglaj ima saradnju, odnosno Srbca i Orašja.

 

'Brovis' - Najveći je i najmoderniji centar peradarske proizvodnje u Bosni i Hercegovini

 

“Brovis” d.d. Visoko nalazi se na lokaciji sjeverno od grada Visoko uz magistralni put Sarajevo-Zenica, odnosno regionalni put R-445 Visoko-Kakanj. Najveći je i najmoderniji centar peradarske proizvodnje u Bosni i Hercegovini, osmišljen i napravljen sa željom zaokruživanja kompletnog lanca proizvodnje i prerade.

 

Najveći je i najmoderniji centar peradarske proizvodnje u Bosni i Hercegovini, osmišljen i napravljen sa željom zaokruživanja kompletnog lanca proizvodnje i prerade. U svom razvoju planski integrira i razvija pogone koji omogućavaju kontroliranu proizvodnju-od proizvodnje rasplodnih jaja, najsavremenije inkubatorske stanice u regionu za proizvodnju jednodnevnih pilića, kooperantsku mrežu za tov brojlera s podrškom vlastite veterinarske službe, proizvodnju stočne hrane, kao i cjelokupan proces klanja peradi sa proizvodnjom mesa peradi i proizvoda od mesa peradi.

 

Fabrika stočne hrane sa kapacitetom oko 20 000 tona žitarica koja je smještena u krugu ovog kompleksa proizvodi po svjetskim standardima i po vlastitoj proizvođačkoj specifikaciji sve vrste stočne hrane za vlastite potrebe. Klaonica peradi projektirana i izvedena po standardima Evropske Unije omogućava klanje do 4 000 brojlera/sat. Rashladni sistem u režimu od – 41˚ C do + 8˚ C, je potpuno automatiziran i omogućava postizanje optimalnih temperatura u svim segmentima proizvodnje, što je od ključnog značaja za očuvanje hranjivih vrijednosti i zdravstvene ispravnosti. Svježe i zamrznuto pileće meso dostavljaju se savremeno opremljenim hladnjačama do prodajnih objekata čime je omogućen nadzor i nad krajnjom karikom u ovom lancu sve do potrošača. (www.vipromo.ba)

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.