N. Dedukić/maglajinfo.com
vijesti maglaj 3179

Mujezin Kuršumlije i borac Armije RBiH

Na Trgu Alije Izetbegovića u Maglaju otkrivena spomen-ploča šehidu Mustafi ef. Hodžiću

6.07.2016. 21:52 0

U neposrednoj blizini Kalavun Jusuf-pašine Kuršumlije džamije na Trgu Alije Izetbegovića u Maglaju danas je otkrivena spomen-ploča nekadašnjem mujezinu Kuršumlije džamije, pripadniku Armije RBiH, šehidu Mustafi ef. Hodžiću koji je ubijen granatom ispaljenom sa srpskih položaja 31. maja 1994. godine.

U sklopu obilježavanja Dana šehida završni događaj danas je bilo otkrivanje spomen-ploče nekadašnjem mujezinu Kuršumlije džamije, pripadniku Armije RBiH, šehidu Mustafi ef. Hodžiću na Trgu Alije Izetbegovića u starom dijelu Maglaja. 

Povodom otkrivanja spomen-ploče danas se okupio veliki broj građana, a spomen-ploču otkrili su Mustafina majka Hadžima Hodžić i h. hfz. Hidajet ef. Talić. 

Prisutnim građanima obratili su se glavni imam Medžlisa Maglaj Nevres ef. Hodžić te Samir Hodžić, Mustafin sin. 

Glavni imam poselamio je prisutne a posebno članove Mustafine porodice, Hadžimu, Hazemu, Samira i Selmiru, te upoznao prisutne s biografijom nekadašnjeg mujezina Kuršumlije džamije.

Mustafa ef. Hodžić rođen je 1953. godine u Gračanici. Prije dolaska u Maglaj radio je kao imam u džematu Škrebe, MIZ Doboj. U Maglaj je doselio 1985. godine da na mujezinskoj dužnosti u Kuršumliji džamiji zamijeni sada već rahmetli Mustafu Ahmetagića. 

Početkom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu Mustafa se priključuje Armiji RBiH uporedo obavljajući dužnost mujezina.

- Šehidska smrt Mustafu ef. Hodžića zatekla je na ulazu u harem Kuršumlije džamije. Granata ispaljena sa agresorskih položaja prekinula je njegov ovodunjalučki život. Mujezin Mustafa Hodžić će ostati upamćen po osmijehu, po saradnji i druženju sa svim Maglajlijama, kazao je Nevres ef. Hodžić.

Mustafin sin Samir Hodžić također se obratio pristunim građanima. U kratkom obraćanju Samir Hodžić je poselamio prisutne te se u svoje ime i ime porodice zahvalio Medžlisu Maglaj koji je inicirao postavljanje spomen-ploče. 

- Nadam se da Maglajlije neće zaboraviti ulogu mog oca Mustafe u odbrani ovog grada, ali i njegovu ulogu u Kuršumliji džamiji, kazao je između ostalog Samir te naglasio podršku Medžlisa Maglaj u periodu nakon pogibije Mustafe. 

- Zahvaljujem se Medžlisu Maglaj i glavnom imamu Nevres ef. Hodžiću na postavljanju ove spomen-ploče. Također, zahvalan sam Medžlisu jer je u proteklom periodu kada je glavni imam bio Izudin ef. Kruško, Medžlis Maglaj meni i mojoj porodici davao podršku u svakom pogledu, kazao je Samir Hodžić. 

Spomen-ploča ostaje za opomenu i dugo sjećanje na Mustafu ef. Hodžića i druge šehide i pale borce tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.