Nove padavine uzrokuju poplave

Načelnik Mustabašić: 'Pomoć stiže presporo, bojim se blokade puteva.'

29.07.2014. 23:56 0

Bez obzira na nedaće, narod u Maglaju obradovao se Bajramu, džamije su bile pune, a radost Bajrama podijelila se s rodbinom i prijateljima, kazao je načelnik Općine Maglaj Mehmed Mustabašić za bh. novinsku agenciju Patria (NAP).

Danas će, u mjestu Rječica povodom Dana šehida biti otvoreno i spomen obilježje poginulim šehidima i braniteljima, iako Rječica teritorijalno pripada RS.

 

S druge strane, Maglaj se još uvijek suočava s posljedicama majskih poplava, ali i novih jer se rijeka Jablanica sa svojim pritokama izlila, te oštetila novih 30-ak objekata.

 

- Narod očekuje pomoć države. Sve ovo što smo dosad radili, radili smo preko humanitarnih organizacija i iscrpili smo sve mogućnosti. Mi se obraćamo, ciljano ambasadama država koje nisu učestvovale na Donatorskoj konferenciji, pa pokušavamo da nešto obezbijedimo Maglajlijama – kazao je Mustabašić navodeći da je još uvijek aktivno 100-ak klizišta.

 

- Pet-šest ugrožava stambene objekte. U Bradićima radi Komisija za procjenu šteta da se vidi koji je broj objekata neuslovan, ali je vrlo teško dati procjenu. Nismo htjeli raditi proizvoljno, imamo stručnjake. Sanacija klizišta je jako skup proces. Mnogi moraju napustiti svoje domove. Borimo se, ali pomoć dolazi sporo, a građani su nestrpljivi. Bojim se blokade puteva, općine – kazao je Mustabašić za Patriu.

 

Načelnik je još jednom pozvao donatore da pomoć ne dijele proizvoljno, jer su česte zloupotrebe gdje neko pomoć dobije nekoliko puta, a drugi nikako.

 

- Nadam se da ćemo i taj problem riješiti za nekoliko dana, imamo ažurirane spiskove prema kojima se treba dijeliti pomoć – naglasio je Mustabašić.

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.