Općina Maglaj
vijesti maglaj 1153

Svečanost povodom otvaranja obnovljenog dječijeg vrtića i Resursnog centra za dijete i porodicu

Najmlađi stanovnici Maglaja od danas u obnovljenom vrtiću

15.04.2015. 15:14 0

Danas je u Maglaju upriličena svečana ceremonija otvaranja obnovljenog dječijeg vrtića u Maglaju i Resursnog centra za dijete i porodicu.

Svečanom ceremonijom danas je u našem gradu otvoren obnovljeni dječiji vrtić „Maglaj“ i Resursni centar za dijete i porodicu.

 

Započet je novi ciklus aktivnosti kojim će se unaprijediti porodične vrijednosti i kvalitet života porodica u Maglaju i okruženju.

 

Posjetioci i zvanice, koji su prisustvovali ovoj manifestaciji imali su priliku da vide potpuno renovirani vrtić, te da se upoznaju sa uslugama i aktivnostima koje nudi Resursni centar za dijete i porodicu.

 

Resursni centar za dijete i porodicu druga je etapa projekta „Sigurna mjesta za djecu“ koji je uspostavljen prošle godine s ciljem zaštite djece u područjima pogođenim poplavama i klizištima. Djeca i mladi u Maglaju provodili su vrijeme u organizovanim aktivnostima u sigurnim, djeci prilagođenim, inkluzivnim i podsticajnim prostorima.

 

Djeca i roditelji će u centru imati mogućnosti grupnog i individualnog savjetovanja, terapijskog djelovanja, instruktivne nastave, a tu je i kreativni kutak i mnoštvo drugih aktivnosti i usluga kojim se ostvaruje sveobuhvatan pristup podrške porodici.

 

„Organizacija SOS Dječija sela BiH svakoga dana brine o više od 1.000 djece, i pruža brojne servise za njih i njihove roditelje. Iskreno nam je zadovoljstvo što smo imali priliku da pomognemo i ugroženim porodicama u područjima pogođenim poplavama u BiH. Podrška obnovi vrtića i otvaranje Resursnog centra za dijete i porodicu u Maglaju, predstavljaju podršku lokalnoj zajednici kao mjesto promocije i zaštite dječijih prava i porodičnih vrijednosti, te doprinos poboljšanju kvalitete života porodica“, rekao je Amir Omanović, nacionalni direktor SOS Dječijih sela BiH. 

 

Značajan doprinos u rekonstrukciji vrtića te otvaranju Resursnog centra, pružili su brojni partneri, koji su donacijama u novcu, materijalima i uslugama pomogli u najtežim trenucima, a tu se posebno ističe nesebičan doprinos predstavnika međunarodne zajednice, ambasada, te kompanija i pojedinaca iz BiH.

 

Prisutnima se obratio i općinski načelnik Mehmed Mustabašić koji je kazao: ,,Ovim putem se u ime Općine Maglaj zahvaljujem svima koji su pomogli da dječiji vrtić u Maglaju bude jedan siguran prostor za djecu, SOS Dječija sela, predstavnici Švicarske Ambasade, Cargo Partner, Zvjezdan i Stefanija Misimović, UNDP, UNICEF i mnogi drugi donatori uradili su zaista veliki posao i još jednom im veliko hvala".

 

Direktorica dječijeg vrtića Džeraldina Delić iskoristila je priliku da uruči prigodne zahvalince donatorima koji su doprinjeli da ova ustanova vrati svoj nekadašnji sjaj.

 

Resursni centar u Maglaju je otvoren za djecu i mlade, djevojčice i dječake svih uzrasta, sposobnosti, socijalnog statusa, nacionalne pripadnosti, kao i za njihove roditelje i staratelje.

 

Ovu ceremoniji posebno su uljepšali nastupi djece iz vrtića i KUD-a Maglaj.

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.