Najstarija maglajska ljepotica - Sukijja džamija

4.09.2013. 07:47 0

„Sukijja džamija je sagrađena neposredno pod starim gradom. Ne zna se kada je podignuta a prema predaji ovo je najstarija džamija u Maglaju.“ Priča za naš portal sadašnji Imam, Hatib i Muallim ove najstarije maglajske ljepotice, Atif ef. Dedukić.

Nad ulazom u džamiju sačuvan je natpis o obnovi ove maglajske ljepotice. Na kamenoj ploči 35 x 45 cm uzidanoj nad ulazom u džamiju nalazi se natpis na turskom jeziku: „On Bog je vječni tvorac. Fatima kći Abdulatifova neka uroni u more milosti istinitog, jer je iz jedne trećine svog imetka obnovila i oživjela ovu časnu džamiju. Časni posjetitelji koji uđu u ovu džamiju, neka se potrude i za dušu dobrotvorke u ime Allaha neka prouče fatihu.“

 

Najveći vakifi ove džamije u posljednjih 150 godina jesu Fatima kći Abdulatifa koja obnovi ovu džamiju i uloži jednu trećinu svoga imetka. Ova džamija je više puta obnavljana 1996. godine, a 2001. godine prilozima džema’atlija sagrađena je nova munara.

 

S obzirom da je Sukijja bila mahalska džamija i nije imala stalnog imama u njoj se ipak odvijao islamski život, klanjala se teravija, džuma namaz i bajram namaz. Za vrijeme Ramazana su dolazili studenti, učenici medresa. Trenutni stalni Imam, Hatib, i Muallim ove džamije jeste Atif ef. Dedukić, koji tu dužnost vrši, posljednjih 20 godina.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.