maglajinfo.com
vijesti maglaj 6748

Eksplozija uzrokovala pauzu u procesu proizvodnje

Nakon osmomjesečne pauze: Maglajski Natron-Hayat ponovo proizvodi nakon sanacije lužnog kotla

15.04.2017. 13:11 0

Danas je kompanija Natron-Hayat d.o.o. ponovo počela sa proizvodnjom celuloze u punom kapacitetu a nakon više od osam mjeseci pauze koju je uzrokovala eksplozija lužnog kotla u julu 2016. godine.

Nakon više od osam mjeseci pauze jutros je u krugu maglajske kompanije Natron-Hayat ponovo počeo proces proizvodnje celuloze. 

Podsjećamo ova maglajska kompanija nije radila u punom kapacitetu još od 26. jula 2016. godine kada se u krugu kompanije u jutarnjim satima dogodila eksplozija lužnog kotla. 

Od povreda zadobijenih u eksploziji radnik Esad Salkić je preminuo dok je pet njegovih kolega pretrpilo lakše ili teže tjelesne povrede. 

- Ovlašteni sudski vještak sa uviđajnom ekipom je nakon pribavljanja osnovnih informacija, uvida u dokumentaciju i uviđaja na mjestu nesreće utvrdio da je zbog pucanja kotlovske cijevi došlo do prodora vode u ložište kotla, koja je došla u kontakt sa talinom (lužina visoke temperature), usljed čega je došlo do eksplozije - saopćeno je tada iz Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.