maglajinfo.com
vijesti maglaj 4240

Akcija SIPA-e: Na području Maglaja uhapšeni Ramiz i njegov sin Alaudin Ibrahimović

18.02.2015. 11:54 0

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u okviru nastavka akcije kodnog naziva ''Damask'', sinoć i jutros su slobode lišili ukupno šest osoba i pretresli objekte na šest lokacija na području Sarajeva, Maglaja, Bužima i Velike Kladuše s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Na području Sarajeva sinoć su (17.02.2015. godine) slobode lišene osobe inicijala M.K. (1996), N.H. (1986) i E.T. (1964), dok su jutros (18.2.2015. godine) na području Maglaja i Bužima slobode lišene osobe inicijala A.I. (1992), H.E.(1981) i R.I. (1953).

 

Prema saznanjima našeg portala na području Maglaja slobode je ponovo lišen Ramiz Ibrahimović (1953.) te njegov sin Alaudin Ibrahimović (1992.)

 

Prethodno su Ramizu Ibrahimoviću izrečene mjere zabrane iz člana 126.a tačke  a), b) c) i d) i iz člana 126.a tačka a) ZKP-a BiH, odnosno mjera zabrane putovanja u inostranstvo, izdavanja putne isprave BiH, predaja putnih isprava BiH ako istu posjeduju, zabrana korištenja lične karte za prelazak državne granice, te javljanje u nadležnu policijsku stanicu jedanput sedmično.

 

Alaudin Ibrahimović, Ramizov najmlađi sin, prethodno nije bio lišen slobode. Alaudin je nekoliko godina nakon rata usljed aktiviranja minsko-eksplozivne naprave ostao bez obje ruke i oka.  

 

Osobe lišene slobode sumnjiče se da su počinile krivična djela finansiranje terorističkih aktivnosti, javno podsticanje na terorističke aktivnosti, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti, organiziranje terorističke grupe, a sve u vezi sa krivičnim djelom terorizam, te krivično djelo protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

 

Nakon utvrđivanja potrebnih činjenica i potvrđivanja osnova sumnje, na prijedlog Državne agencije za istrage i zaštitu, Sud BiH i Tužilaštvo BiH izdali su naredbe za pretrese i lišenja slobode koja su realizirana. Prilikom rada na ovom predmetu, ostvarena je uska saradnja između SIPA-e i Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, dok je prilikom realizacije posljednjih aktivnosti saradnja ostvarena i sa pripadnicima Granične policije BiH.

 

Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije SIPA-e, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će se, shodno uputama postupajućeg tužioca, odlučiti o njihovom daljem statusu.

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.