maglajinfo.com
vijesti maglaj 2165

Mehmet Eray Nasoz

Natron-Hayat planira investirati 120 miliona eura

3.12.2017. 19:49 0

Uspješnu industrijsku tradiciju u Maglaju nastavila je Tvornica celuloze i papira Natron-Hayat d.o.o., nekada najveći proizvođač na Balkanu.

Velika šteta pričinjena nakon nedavne poplave za tri mjeseca je sanirana i proizvodnja je ponovo pokrenuta.

- Matična kompanija do sada je uložila više od 100 miliona eura s tim da nijedan cent nije otišao u Tursku. Planiramo investirati 120 miliona eura. Prvo ćemo osigurati povećanje kapaciteta proizvodnje celuloze na 120.000 tona godišnje - najavio je u emisiji Federacija plus Mehmet Eray Nasoz, generalni direktor Natron-Hayat d.o.o. Maglaj.

Nasoz je istakao koliko je za privredu jedne sredine važna tvornica celuloze.

- Prerada drveta u papir ima višestruku ekonomsku vrijednost. Pet puta se prerađuje što znači da pet puta donosi dobit. Ako drvo preradite u pelet to je jednokratna prerada, naložite, izgori i ode u dim. No najvažnije je da imate sirovinu kako biste mogli osigurati proizvodnju - kazao je Nazos.

Imidž Maglaja odranije poznatog po drvnoj industriji mijenja poslovanje tekstilne firme koja svoje proizvode plasira širom Evrope. Sirovine za rad nabavljaju iz Austrije i Italije.

- Naše košulje i bluze zastupljene su od Slovenije pa nagore. U narednom periodu planirani su i pregovori za Skandinaviju a sa segmentom radne opreme biće pokriveno i austrijsko, švicarsko i njemačko tržište - kazao je u izjavi za Federaciju plus Senajid Husić, vlasnik kompanije Bontex d.o.o..

Širenjem tržišta i broja poslovnih partnera rastu obaveze i potrebe za novim zapošljavanjem. Bontex ima ugovorene poslove do 2019. godine.

- Startali smo sa 30-ak žena, sad nas je 240. Svaki početak je težak. Svašta smo prošli a sad smo stali na svoje noge i sad ide odlično - kazala je Sabina Mehinagić, jedna od radnica u Bontex-u.

- Onaj ko nije spreman na uporan rad, da tri puta udarite u isti zid pa četvrti put tek da prođete, taj teško da uspijeva. Ja sam sebi dao obavezu da idem u tom pravcu i nisam odustajao - zaključio je Husić.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.