maglajinfo.com
vijesti maglaj 3483

Bahato i neodgovorno ponašanje prema prirodi

Ne cijenimo prirodu: Maglajsko izletište Borik zatrpano smećem

19.04.2016. 16:22 0

Nema Maglajlije koji bar jednom tokom svog životnog vijeka nije posjetio poznato izletište Borik okruženo crnogoričnom šumom koje se nalazi nadomak Maglaja.

Nekada je ovo izletište u bilo koje godišnje doba privlačilo Maglajlije ali i goste iz susjednih gradova, posebno tokom prvomajskih praznika kada su se na Boriku palile logorske vatre i dočekivali prvomajski uranci,  ali danas je ovo izletište zaboravljeno, zaraslo i zatrpano smećem.

Posjećuje se noću, a vandali, neodgovorni i bahati izletnici zatrpali su Borik razbijenom ambalažom alkoholnih pića, flašama, konzervama, plastičnim vrećicama, vrećama prepunim smeća, ambalažom grickalica, papirnim ponudama iz kladionica, a bahati pojedinci smeća nisu poštedili ni česmu, popularnu Hasanbegovu vodicu, koja je obnovljena u spomen na Edhema Mulabdića. 

Stanja u kakvom se danas nalazi Borik zastidio bi se svaki građanin koji malo razmišlja o bogatstvu koje je priroda baš Maglaju podarila. I dok se mi prema našoj okolini i prirodnim ljepotama ponašamo neodgovorno i bahato, u zapadnim zemljama ulaz u parkove prirode se skupo plaća.

Zašto i otkud ovakav stav prema okolini i prirodnim ljepotama te kada i mislimo li ga uopće mijenjati?

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.