Glavni imam Izudin ef. M. Kruško: Neka mubarek ramazan, bude mjesec našega duhovnoga preporoda

17.06.2015. 16:53 0

Povodom nastupajućeg mjeseca ramazana, glavni maglajski imam h. Izudin ef. M. Kruško vjernicima je uputio ramazansku poruku koju prenosimo u cjelosti.

Draga braćo i sestre,

Cijenjeni sugrađani,

Poštovani prijatelji,

Es-selamu ‘alejkum,

Dođe nam mjesec Ramazan. Mjesec Allahove neizmjerne milosti, svekolikoga oprosta, trajnoga spasa, obilnih blagoslova i plemenitosti. Molimo, Allaha, Najplemenitijega, da ga hajirli ispostimo i da nam podari uspjeh druženja sa Kur’anom u domovima našim, džamijama i mesdžidima na mukabelama. U hadisi-qudsijji prenesenoj od Imama Sadika, mir neka je s njim, stoji:Uzvišeni Allah je rekao: ‘’Moj rob Mi se ne omili ničim dražim od onog što sam mu učinio obaveznim."

Ramazanski  duhovni život muslimana je veoma sadržajan i izrazito dinamičan. Osnovni cilj uzvišenoga ibadeta posta u Ramazanu je stići do najviših stepena takvaluka. Dostići taj stepen moguće je samo odlučnom borbom protiv svojih dunjalučkih prohtjeva i ustrajnim savladavanjem iskušenja strasti, te praktičnim duhovnim putovanjem ovozemaljskim životom, očišćenjem duše, srca i vlastite nutrine.

Ramazanski život vjernika je praktično duhovno putovanje, radi približavanja samo Allahu, Svevolitelju našemu, kako bi postigli vrhunac bogobojaznosti i moralnosti, koja će nas zaštititi od svega što nas udaljava od Allaha, Gospodara našega Jedinoga, puta Islama i ljepote života u vjeri.U Ramazanu vjernici-postači su pozvani u goste kod Allaha, kojima On, Veličanstveni ukazuje Svoje posebne blagoslove i počasti.

Istrajnost na putu života u vjeri, posebno u Ramazanu, jača pokornost Allahu, Milosnome, snaži takvaluk i čini nas sretnim u našoj prolaznosti ka Vjecnom boravištu i neprolaznoj sreći. Poslanik, Islama, sallallahu 'alejhi we sellem je rekao: “Izvršavaj dužnosti prema Allahu, s.w.t., bit ćeš najbogobojazniji čovjek.”

Nesretan je onaj koga Allah, Svemilosni udalji od oprosta Svoga u Ramazanu, blagome i svetome mjesecu.Udijelite milodare siromasima i ugroženima. Iskazujte poštovanje prema starijima, budite milostivi i blagi prema mladima, održavajte i jačajte rodbinske veze.Rekao je hazreti Alija, radijallahu ‘anhu: Ustao sam i pitao: “O Allahov Poslaniče! Koje je najbolje djelo u ovom mjesecu?” Pa je rekao: “O oče Hasanov! Najbolje djelo u ovom mjesecu je suzdržavanje od Allahovih strogih zabrana.”

Neka najdraži gost Ummeta mubarek ramazan, bude mjesec našega duhovnoga preporoda, džema'atskoga zajedništva i proljeće u životima muslimana. Pojačani ramazanski ibadeti osvježavaju duše vjernika i srca muslimana novom snagom imana kroz post, mukabele, iftare i sehure, posebne molitve, dove i noćni namaz.

Ramazan ucvršcuje odnose među ljudima, medusobno razumijevanje i potpomaganje. Imućni svojom solidarnošću sa siromašnima shvaćaju njihove teškoće. Samo ibadetom posta moguće je istinski spoznati sve te osjećaje i biti zahvalan Allahu, Sveopćem Dobročinitelju, na blagodatima koje nam dariva.

Sa uvjerenjem da će nam blagoslovljeni i sveti mjesec Ramazan donijeti Allahov 'azze we dželle, rahmet, magfiret, vječno spasenje i ljubav, iskreno i srdačno svim muslimanima i muslimankama, maglajkama i maglajlijama čestitam i želim sretne i radosne nastupajuće dane i noći veličanstvenoga Ramazana, riječima, RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN!

h. Izudin ef. M. KRUŠKO

Glavni maglajski imam

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.