Otvoren obnovljeni mesdžid sa novoizgrađenom munarom i šehidskim spomen obilježjem sa česmom

Nesvakidašnji događaj i trenutak radosti za sve džematlije Gornje Liješnice

15.09.2014. 22:15 0

U subotu 13. septembra, 2014. godine u prisustvu velikog broja vjernika svečano je otvoren obnovljeni mesdžid sa novoizgrađenom munarom i Šehidskim spomen obilježjem sa česmom u poddžema'atu Gornja Liješnica – Međići/Suljakovići.

Svečanom otvorenju prisustvovali su maglajski imami predvođeni glavnim imamom h. Izudin ef. Kruškom, zatim, predsjednik Medžlisa mr. h. Mirsad Hasanić, član Sabora IZ-ce u BiH prof. Reuf Husejnović, pomoćnik općinskog načelnika gosp. Jasmin Devedžić, predsjednica Organizacije Šehida i poginulih boraca, gosp. Fatima Mahmutagić,  direktor Humanitarne organizacije ‘’Crveni polumjesec U.A.E.’’ Ured za BiH Sarajevo, gosp. Mahmoud Yousef Aly, te izaslanik Muftije zeničkog, Džafer ef. Gračić, glavni teslićki imam.

 

Svečanost je počela učenjem odlomka iz Kur'ana. Moderator i voditelj programa bio je imam džema’ata Liješnica Ismet ef. Burajić koji je na samom početku izrazio dobrodošlicu i uputio selame svim prisutnima. Nakon toga je ukratko prezentirao historijat džema’ata, odnosno poddžema’ata Gornja Liješnica.

 

U nastavku programa prisutnima se obratila gosp. Fatima Mahmutagić, koja je između ostalog kazala da nam treba više pisane riječi o svemu onome što nam se događalo u proteklom period (’92-’95), jer sve što se ne zapiše, zabilježi to se vrlo brzo i zaboravi.

 

Obraćajući se prisutnima gosp. Devedžić je u ime općinskog načelnika Mehmeda Mustabašića čestitao svim Liješničanima, Medžlisu Maglaj, te se zahvalio Humanitarnoj organizaciji ‘’Crveni polumjesec U.A.E.’’ i donatoru Abdullah bin Matar Ibrahim Al-Manaiu  iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.  

 

Skupu se obratio i direktor Mahmoud Yousef Aly koji je prenio selame od donatora kazavši da ovaj mesdžid poklanja klanjačima koji će ga ukrasiti dobrim djelima, ibadetom, odgojem djece, ramazanima, iftarima i teravijama. Nada se da će ovaj objekat donijeti sreću, zadovoljstvo i blagostanje džematlija.

 

Glavni maglajski imam je u svom obraćanju između ostalog kazao sljedeće: "Ovdje, danas na korijenima maglajskoga porijekla, u Liješnici, na 606 rođendan, naše Općine, zahvaljujem Allahu, Svemogućemu za nebrojena herojska svjedočenja vjere, naših slavnih predaka, očeva i majki, naše braće i sestara, naših vitezova i gazija, šehida, palih boraca i žrtava. Ovaj obnovljeni mesdžid i novoizgrađeni Šehidski minaret ovdje pored ''Šehitluka'' u Gornjoj Liješnici, Međićima - Suljakovićima, vjerni su čuvari tragova šehidske žrtve, herojstva palih boraca i žrtava od zaborava, naših plemenitih uzora samoodricanja i vjernosti Allahu, Gospodaru našemu i Domovini."

 

Ovom nesvakidašnjem događaju i trenutku radosti i veselja za sve džema’atlije Gornje Liješnice prisustvovao je i predstavnik Svjetske organizacije za hifz Kur'an-i kerima iz Džedde šejh Halid Al-Kafi koji je pozvan da se kratko obrati.

 

Na samom kraju programa uručene su vakufname donatoru Abdullah bin Matar Ibrahim Al-Manaiu i Humanitarnoj rganizaciji ‘’Crveni polumjesec U.A.E.’’ Ured za BiH Sarajevo, zahvalnica direktoru Mahmoudu Yousefu i spomen plaketa h. Ismet ef. Burajiću, imamu, hatibu i mu’allimu džema’ata Liješnica, nakon čega je proučena dova, otkrivena ploča sa imenom vakifa/donatora, mesdžid proglašen vakufom - vlasništvom Islamske zajednice i predajom ključeva svečano otvoren.

 

Nakon obavljenog ikindija namaza uz učenje tekbira otvorena je i novoizgrađena munara, te Šehidsko spomen obilježje sa česmom. Spomen obilježje su otkrili Ajka hanuma Međić, majka šehida Međić Ediba, poznatijeg kao Bibo (osnivač odbrambeno ofanzivne jedinice ''Bibini pauci''),  i gosp. Irfan Suljaković, sin Hajrudina Suljakovića, prvog šehida iz Gornje Liješnice.

 

 

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.