Nikšić razgovarao sa načelnikom Maglaja: Vlada FBiH ove sedmice o UO Fonda za pomoć

11.08.2014. 14:55 0

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić danas je razgovarao sa načelnikom Općine Maglaj Mehmedom Mustabašićem, koji ga je upoznao sa stanjem u ovoj općini pogođenoj poplavama i klizištima, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Poplave u ovom mjesecu pogoršale su ionako teško stanje prouzrokovano majskim nepogodama, kada je stradalo 1.500 stambenih i oko 300 privrednih objekata. Teške posljedice pretrpjela su poljoprivredna gazdinstva, a dodatne probleme stvaraju i dalje neprohodne komunikacije prema pojedinim dijelovima općine.

 

Općina Maglaj napravila je plan obnove, u kojem su kao strateški pravci označene javne ustanove, ekonomija, infrastruktura i stanogradnja. Posebno je istaknuto da je centar Maglaja očišćen od nanosa koje su donijele poplave, a o kolikom se poslu radilo govori podatak da je samo za angažovanje mehanizacije potrošeno 105 tona nafte.

 

Kada je poljoprivreda u pitanju, poplavljene ratarske površine nanovo su zasijane, što će, barem donekle, umanjiti ukupne štete. Ipak, prema riječima načelnika Mustabašića, prave razmjere prirodne nesreće i dalje su vidljive unutar stambenih i privrednih objekata.

 

Premijer Nikšić kazao je da će se, već ove sedmice, na sjednici Vlade FBiH naći podzakonski akti neophodni za funkcionisanje Fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH, te će biti imenovan Upravni odbor Fonda.

 

Federalni premijer podsjetio je da je Vlada u prvoj interventnoj pomoći uputila općini Maglaj 590.000 KM, te da je prije nekoliko dana na ime pomoći za četiri kantona uplaćeno ukupno 3,5 miliona KM.

 

Također, Maglaj, kao i ostali dijelovi BiH i FBiH pogođeni poplavama i klizištima, mogu računati na međunarodna kreditna i donatorska sredstva kada ona postanu operativna.

 

Kada je riječ o oživljavanju ekonomskih aktivnosti, a budući da u Maglaju veliku većinu stradalih privrednih objekata čine mala i srednja preduzeća, premijer Nikšić sugerirao je da se Općina Maglaj obrati Federalnom zavodu za zapošljavanje kako bi bila uključena u programe namijenjene očuvanju radnih mjesta.

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.