20.godina sjećanja na herojski podvig boraca

Obilježen 21. januar - Dan bitke za Pazarić

21.01.2014. 13:55 0

21. januara 1994. godine, jedinice maglajske brigade izvele su iznenadnu akciju, koja je u izuzetno nepovoljnim vremenskim uslovima i ukupnom okruženju nadmašila mogućnosti branilaca.

Uz prigodan program hora "Zem - Zem" i maglajskih osnovaca, te uz obraćanja i polaganja cvijeća, danas je u MZ Liješnica obilježen 21. januar - Dan bitke za Pazarić. Delegacije su položile cvijeće na Spomen-ploču na kojoj su ispisana imena 49 šehida, poginulih boraca i 18 civilnih žrtava rata u tom naselju, te na spomen obilježju na samom Pazariću.

Blokada Maglaja, nastala nakon sukoba Armije BiH i HVO-a, donijela je neopisive teškoće svim građanima i jedinicama odbrane, a otežala ionako teško stanje u snadbijevanju hranom, vodom, lijekovima i materijalno-tehničkim sredstvima. Punih sedam mjeseci građani Maglaja su podnosili neprekidna granatiranja i snajperska gađanja sa sjevernih i južnih agresorskih položaja, nestašice životnih namirnica, gladovanja.

Toga dana, 21. januara 1994. godine, u veoma  teškim uslovima, jedinice maglajske brigade izvele su iznenadnu akciju, koja je u izuzetno nepovoljnim vremenskim uslovima i ukupnom okruženju nadmašila mogućnosti branilaca, ali donijela i proširenje slobodne teritorije i pomjeranje linija odbrane te pojačala moral i stanovništva i branilaca ovoga grada.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.