avaz.ba
vijesti maglaj 996

Hilfswerk Austra International

Obnova 39 poplavljenih objekata na maglajskom području

19.01.2015. 15:22 0

Nakon što su sredinom maja izgubili gotovo sve što su imali, mnogi poplavljeni izgubili su i nadu da će ikada biti obuhvaćeni nekim od projekata obnove, piše avaz.ba.

Ipak, 39 porodica dosanjalo je svoj san i svojim potpisom dali su saglanost na izvođenje predloženih sanacionih radova. Radi se o projektu UNDP-a i sredstvima EU, a implementator projekta je Hilfswerk Austria International.

 

Ova organizacija odabrala je projektanta uz izradu projektne dokumenatcije. Vrijednost ulaganja po objektu je do 10.000 KM, a sanacija će se obaviti u skladu sa Pravilnikom o minimumu stambenih uslova po članu domaćinstva Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

 

- Osjećam se odlično. Zadovoljan sam sa onim što nude i volio bih da sutra odmah počnu sa obnovom. Mjesecima nisam u svome stanu - rekao nam je nakon potpisivanja Sakib Bešić iz Maglaja. Od 1650 poplavljenih stambenih objekata na maglajskom području u proteklih osam mjeseci sredstvima vlasnika i donatora sanirano je ukupno 752 objekta. Od ovog broja čak 533 objekta sanirali su sami vlasnici.

 

Djelimična sanacija obavljena je na 142 objekta, a donatori su finansirali sanaciju 90 objekata. Uz 251 objekat, čiju sanaciju finansira TIKA, po Javnom pozivu EU saniraće se 39 objekata na cijelom maglajskom području, stoji na online verziji Lista "Avaz". 

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.