Obnova Doma kulture: Vlada Francuske donira sredstva u iznosu od oko 350.000 KM

27.06.2015. 16:03 0

Posljedice prošlogodišnjih razornih poplava u Maglaju još se saniraju, a zahvaljujući pomoći donatora nakon sanacije stambenih objekata i infrastrukture, na red dolaze ustanove kulture. Tako će sredstvima Vlade Francuske u iznosu od oko 350.000 maraka uskoro početi rekonstrukcija objekta Doma kulture u ovom gradu, javila je FTV.

Godinu nakon razornih poplava  objekt maglajskog  Doma kulture u čijem je sastavu i kino dvorana, osigurana su sredstva za rekonstrukciju. Projekt obnove sa 350.000 maraka finansiraće Vlada Francuske.

"Veoma često se smatra da je kultura nešto što nije puno važno, a to nikako nije ono što misli Francuska i mislim također i građani Maglaja. To je ustvari jedno od osnovnih prava, sretati se razgovarati, ići u biblioteku, posjećivati različite kulturne sadržaje", kaže ambasadorica Francuske u BiH, Claire Bodony.

Ovaj projekt podržava i misija UNESCO-a u našoj zemlji. Do jeseni najavljuju završetak radova, na radost stanovništva Maglaja.

"Itekako se vidjelo u ovim manifestacijama koje su bile proteklih dana ceremonija otvaranja Studentskog ljeta, Dječiji festival „Malo ljeto“ koliko fali jedna ovakva dvorana koja je bila žila kucavica grada u toku godine, više od 10 000 ljudi prođe kroz ovu salu, nema ni jednog Maglajlije koji nije na neki način boravio ovdje i sada je već pustinja više od godinu dana", kaže Rašida Muhić, direktorica Doma kulture „Edhem Mulabdić“ Maglaj

Uz rekonstrukciju Doma kulture u Maglaju, donatorskim sredstvima francuske Vlade biće obnovljene ustanove kulture u Doboju i Šamcu. Iz ambasade ove prijateljske zemlje najavljuju nastavak podrške institucijama kulture, javila je FTV.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.